MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Hivatalosan nem, de már elkezdődött a kutyahús fesztivál

Hivatalosan nem, de már elkezdődött a kutyahús fesztivál

hvg.hu

Dacára a koronavírusnak és a tiltásnak elkezdődött a kutyahúsfesztivál Kínába.

Az állatvédők az utolsó pillanatig reménykedtek abban, hogy a nagy egészségügyi kockázatra való tekintettel a hatóságoknak sikerül megállítaniuk a kutyahúst eladni készülő árusokat a Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen található Jülin városában. Ehhez képest az aktivisták már legalább 26 felállított standot is kiszúrtak két piacon, ahol a napokban élő kutyákat fognak levágni – írja a Mirror.

Habár a jülini hatóságok világossá tették, hogy az élő állatok leölése a piacokon a továbbiakban illegális tevékenységnek számít, amit komolyan büntetnek, és a kínai Földművelésügyi Minisztérium az állatvédők megkeresésére hangsúlyozta, hogy a "kutyák nem ételek", a gyakorlatban szemmel láthatóan nem történt eddig igazán határozott fellépés a kutyahússal kereskedőkkel szemben.

Az autópályákon ugyan vannak ellenőrzőpontok, hogy a kutyákat szállító járműveket kiszúrják, az állatvédők szerint ezeken a pontokon átjutnak a kisebb járművekkel a kereskedők. A NoToDogMeat nevű jótékonysági szervezet kínai aktivistája szerint azok csúsznak át az ellenőrzésen, akik állatok szállítására elvben nem alkalmas járműveket vezetnek, így őket nem is állítják meg.

A jülini kutyahús fesztiválon várhatóan ötezer állatot fognak leölni – az állatvédőknek eddig 68 kutyát sikerült kimenteniük egy teherautóból.

A jelek szerint a fesztivált, amelyen elsősorban beteg vagy haldokló négylábúak húsát árulják, annak dacára tartják meg, hogy az egyik lehetséges forgatókönyv szerint a 18 hónappal ezelőtt kirobbant koronavírus-járvány éppen egy élő állatokkal kereskedő piacról indult el Vuhanban (más elmélet szerint viszont a vuhani laborból szabadulhatott el).

Kínában már két nagyváros is megtiltotta épp ezért a kutya- és macskahús fogyasztását és árulását, de az állatvédők a közegészségügyi kockázat és az állatkínzás miatt jóval erőteljesebb fellépést várnának helyi kormányzati és nemzeti szinten is Kínában.