Tam_Bau
MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Hihetetlen méretű konyhakert épül a sivatagba

Hihetetlen méretű konyhakert épül a sivatagba

life.hu / FEHÉR PATRIK

Ha egyszer elkészül a jövő városa, Neom Szaúd-Arábiában, az ott élőket etetni is kell valahogyan.

Tudják ezt a helyiek, és már meg is tették a szükséges lépéseket. 170 km hosszan, 26 500 négyzetkilométeren nyúlik majd a Neom, a jövő “vonalvárosa”, mely gyakorlatilag egyetlen hosszú épület lesz a sivatagba nyúlóan, és melynek költségét 500 milliárd dollárra teszik.

A tervek szerint az első szakaszt már 2025-ben átadhatják, de a megaprojekttel kapcsolatban továbbra is rengetegen szkeptikusak, ami nem is csoda: elég, ha csak a Dzsidda torony projektjét megnézzük. A világ legmagasabb épületének tervezett építkezésnek elvileg 2014-re el kellett volna készülnie, azonban immár fél évtizede állnak a munkálatok.

Mindenesetre Szaúd-Arábia nem pihen, és olyan dolgokra is gondolnak, hogy a Neom jövőbeli lakóit etetni is kell. Le is szerződtek egy holland mezőgazdasági céggel: a Van der Hoevent bízták meg azzal, hogy építsenek két tesztlétesítményt, ahol gond nélkül mehet a sivatagi kertészkedés.

A teszt a szaúdiaknál kicsit mást jelent, mint nálunk: már ezekben az üvegházakban is olyan projekteket futtatnak, melyeknek eredményével meg lehet jelenni a piacon. Van is erre hely, hiszen a két, a tervek szerint különböző klímájú központban együttesen 110 ezer négyzetméteren mehet majd a növénytermelés – ez több mint 15 focipályányi méretet jelent.

A nagy területhez a legmodernebb technológia is jár: az termény növekedését és a betakarítást a mesterséges intelligencia figyeli, emellett nagy odafigyelést fordítanak a vízgazdálkodásra, illetve a klímasemlegességre: a hűtést például tengervíz beforgatásával oldják meg, úgy, hogy nem használnak fel fosszilis energiahordozókat. A szerződés részeként a Van der Hoeven néhány évig felügyeli és karban is tartja a monstre konyhakerteket.

Forrás: hortidaily.com, Luxury Launches
Kép(ek) forrása: Neom