MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Hibák sorozata a pályán és pályán kívül

Hibák sorozata a pályán és pályán kívül

eurosport.hu/Rév Dániel

A túl sok hiba okozta a magyar válogatott kiesését – és nem csak a pályán.

Két mérkőzést játszott eddig a magyar válogatott a női kézilabda-világbajnokságon európai ellenféllel szemben, mindkettőt elvesztette, egészen hasonló módon. Mindkétszer vezettek a mieink az első félidő után Böde-Bíró remeklésével, mindkétszer az állította le a támadójátékot, hogy a szélsőink hibázgattak, és mindkétszer furcsa döntései voltak a szövetségi kapitánynak.

EZT MINTHA MÁR LÁTTUK VOLNA EGYSZER

Fájdalmasan hasonló forgatókönyvvel zajlott le a magyar válogatott második európai ellenféllel szemben lejátszott mérkőzése a skandináv rendezésű női kézilabda világbajnokságon, mint az első. A mieink jó védekezéssel, és a bravúrosan védő Böde-Bíró Blankával az ellenfél fölé kerekedtek az első félidőben, Montenegró ellen 10-7 volt a félidei állás, a társházigazda svédekkel szemben 11-8-ra vezettünk egy-két perccel a szünet előtt, és csak egy utolsó másodperces távoli bombával jöttek fel 11-10-re.
Aztán a második félidő elején a védekezésünk és Böde-Bíró teljesítménye is leromlott, támadásban pedig néhány szélsőziccer elhibázása után tanácstalanná vált a játék, távolról nem igazán voltunk veszélyesek, a kezdőink közül Vámos Petra aktív volt, amíg bírta szuflával, de a végére ő is elfáradt.

Vámos Petra: „Nem szabad harmadszor is ugyanabba a folyóba lépnünk”Vámos Petra: „Nem szabad harmadszor is ugyanabba a folyóba lépnünk”

Annyi pozitívuma volt a svédek elleni meccsnek, hogy Albek Anna támadásban nagyon jól szállt be az egész vb-n elég passzívan játszó Klujber Katrin helyére, így sikerült szűk vereséggel megúszni a mérkőzést, aminek még lehet jelentősége az olimpiai selejtezőtorna szempontjából - az eredeti célkitűzés, a negyeddöntőbe jutás viszont elúszott.

HÁTTAL ÁLL A FALNAK, MÉGIS PÁRIZSRA VETI SZEMEIT NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTTUNK

Montenegró és Svédország ellen is az hozta el a fordulatot a második félidő elején, hogy a szépen végighúzott játékok végén a szélsőink nem tudtak a kapuba találni, ami megbénította a támadójátékunkat. A csoportkör utolsó mérkőzésén az azóta térdsérülést szenvedett Marta Batinović védett három lövést szélről néhány percen belül, ezúttal pedig Johanna Bundsen húzta le a rolót a második félidő elején.
Természetesen nem szabad mindent a szélsőink nyakába varrni, hiszen a két kihagyott ziccer után Vámos elkövetett egymás után két belemenést, Klujber lövést rontott, Albek is hibázott egyet, de aztán újabb két-két elrontott lövés jött a Szöllősi-Schatzl - Győri-Lukács győri szélsőpárostól, és máris öt gól volt Svédország előnye.
Vámos a második félidőre láthatóan elfáradt, ezúttal pedig Simon Petra sem tudott igazán lendületet adni a csapatnak. A védekezést csak az utolsó percekre sikerült úgy-ahogy rendezni, ami miatt megúsztuk az igazán nagy verést, Albek második félidei teljesítménye pedig reményt adhat a jövőre nézve.

ÉRTHETETLEN DÖNTÉSEK

A modern kézilabdában egyáltalán nem jellemző, hogy egy csapat ne cserélgesse a szélsőit, de az főleg nehezen érthető, hogy sima mérkőzésen hogy tölthet a pályán 43 percet Szöllősi-Schatzl (Szenegál ellen), miközben a váltótársa is a Bajnokok Ligájában játszik hétről hétre.
A Montenegró ellen hibázó Töpfner Alexandra Szenegál ellen nem volt keretben, így érthetőbb, hogy Győri-Lukács 52 percet volt a pályán, de ha végignézzük, hogy a svédek két nappal korábbi mérkőzésén mennyivel másképp nézett ki a játékpercek elosztása a keret tagjai között, mint ellenünk, akkor kapunk egy képet arról, hogy egy ilyen tornán, ahol kétnaponta pályára kell lépni, hogyan lehet frissen tartani a kulcsjátékosokat.
Nálunk Bordás 49 percet volt a pályán csütörtökön (miközben három beálló volt a keretben), Klujber 47-et (miközben három jobbátlövő volt benevezve), Vámos 36, Kuczora 35 percet kapott és Böde-Bírót is csak a hajrára cserélte le Golovin Vlagyimir, az már persze pech, hogy Szemerey Zsófi szerencsétlen sérülése miatt neki végig kellett játszania a meccs végét is.


"NEM TUDOM, MI ZAJLIK A FEJÉBEN" - KIFAKADT A VB-KERETBŐL KIHAGYOTT MAGYAR KÉZIS

Ezzel szemben a svédeknél - a szenegáli csapatnál gyengébb - Kamerun ellen Linn Blohm nem játszott, Jamina Roberts 2, Anna Lagerquist és Jenny Carlsson 9 percet volt pályán, Bundsen és Emma Lindquist, a mieink elleni meccs két legjobbja pedig keretben sem volt. Ők mindannyian kezdőjátékosok voltak ellenünk.
A magyar válogatott rotációján az látszik, hogy Golovin borzasztóan ragaszkodik a kezdőcsapatához, és nagyon ritkán cserél le jól játszó játékosokat frissítési szándékkal. Márpedig azok a játékosaink, akik a legtöbb időt töltötték a pályán a vb-n, mind úgy nyilatkoztak a svédek elleni meccs után, hogy túl nagy volt nekik a mérkőzés tempója. Még a válogatott legjobb erőállapotában lévő játékosa, Vámos Petra is cserét kért a második félidő közepén.
Ugyanez volt a helyzet a szélsőinknél, ha nem hibázgattak volna, jó eséllyel mindketten végig a pályán lettek volna - de ma már nem lehet 60 percezni ilyen szintű ellenfelekkel szemben, mert óhatatlanul jönnek majd a hibák.

A két kezdő szélsőnk 12 lövésből négy gólt szereztek (Szöllősi-Schatzl 2/7, Győri-Lukács 2/5), mégis kaptak 43 és 50 percnyi lehetőséget. A két kezdő átlövőnk 12 lövésből öt gólig jutott el, Albeknek két perccel kevesebb játékidővel volt néggyel több kapura lövése és kettővel több gólja, mint Klujbernek.
Kuczora Csenge az egész vb-n nagyon hullámzó játékot mutat, általában Simon jött a helyére, most viszont ő nem játszott jól, úgyhogy az is elég furcsa, hogy Debreczeni-Klivinyi Kinga egyáltalán nem került pályára, Juhász Gréta pedig csak a hajrában kapott nyolc percet.
Azzal, hogy Bordást támadásban is a mérkőzés nagy részében pályán tartjuk, hogy ne kelljen kettőt cserélni védekezésből támadásba, lényegében azzal jár, hogy a belső területen sokkal kevésbé veszélyes a magyar válogatott támadójátéka, mintha Pásztor Noémi vagy Füzi-Tóvizi Petra lenne a pályán (utóbbi volt a sérült Szemerey mellett a másik kimaradó magyar játékos a svédek ellen).

AZ ÖSSZKÉP NAGYON SZOMORÚ

A fenti részleteket azért gondoltam leírni, mert ezekből jön össze az a nagy egész, ami a válogatott szereplését jelenti ezen a vb-n. A Paraguay elleni nyitómérkőzést leszámítva minden meccsünkön rosszabbul sikerült a második félidő, mint az első. Mindig több gólt kaptunk és általában kevesebbet is lőttünk. Általában ugyanazzal a kezdőcsapattal álltunk ki az első és a második félidőkre, mégis teljesen más a játék képe - az erős ellenfelekkel szemben mindenképp.
Erre pedig kétféle magyarázat jutott eszünkbe. Az egyik szerint az ellenfelek az első félidei videófelvételek alapján kielemzik, hogy mi a védekezésünk gyenge pontja, és azt támadják folyamatosan. Montenegró ellen ez a beállós környéki védekezés volt, Svédország ellen az egyes-kettes védők közötti terület, ahol Roberts és Lindquist lubickolt a második félidőben.
A másik a játékosok elfáradása lehet, amiről eléggé másképp nyilatkoztak a játékosok és a kapitány a svédek elleni vereséget követően. Vámosék arról beszéltek, hogy bizony a kulcsidőszakra, a 40-50. perc közöttre elfogyott a szusz, miközben Golovin azzal rázta le a kérdést, hogy rendben van a lányok erőállapota.
Akármelyik változat, vagy akár a kettőnek a kombinációja az ok, az egyértelműen felveti az edzői stáb felelősségét a helyzetben.

A FÉNY AZ ALAGÚT VÉGÉN

De nem a magyar válogatottról beszélnénk, ha ne lenne még némi remény kijutni az olimpiára. Egyrészt azzal, hogy Dánia (Eb-2.), Franciaország (házigazda) és Norvégia (Európa-bajnok) is bejutott a legjobb nyolcba, eldőlt, hogy a vb 9. helyezettje is ott lehet az olimpiai selejtezőtornán. Mivel a mieink Szenegált és Kamerunt is eléggé megverték, nagyon jó a gólarányunk, így ha hétfőn sikerül legyőzni Horvátországot, jó esélyünk van a 9. hely megszerzésére.
Egyedül a IV-es középdöntő csoportban van reális esély arra, hogy a csoportharmadik több ponttal álljon a végén, mint a magyar csapat a horvátok esetleges legyőzése után, de szerencsére ebben a csoportban már vasárnap délután befejeződik a játék, úgyhogy este 6 óra körül okosabbak leszünk.
De minden számolgatásnak az az alapja, hogy hétfőn 18:00-kor legyőzzük azt a Horvátországot, amelytől az előző két Európa-bajnokságon vereséget szenvedtünk.