Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Házunk ékessége lehet – mit ültessünk utcafrontra?

Házunk ékessége lehet – mit ültessünk utcafrontra?

femina.hu

A kertész ezeket az utcafronti növényeket javasolja.

A járókelők óhatatlanul megítélik a ház lakóit az alapján, hogy néz ki portájuk eleje, ám nemcsak ezért fontos, hogy az ember karban tartsa, gondozza a területet.

Ha tetszetős növények, fák bokrok és virágok kerülnek a ház előtti ágyásba, mindig öröm lesz hazaérkezni, vidámabb a reggeli útnak indulás, és szemet gyönyörködtető kitekinteni az utcára néző ablakon. Arról nem is beszélve, hogy egy gondozott, szép előkert büszkeségre is okot ad. A kérdés már csak az, vajon milyen növények kerüljenek az utcafrontra? Megyeri Szabolcs kertész mondott nekünk javaslatokat.

- A ház előtti, vagyis az utcafronti növényekkel szemben többféle elvárás létezik. Legyenek visszafogott méretűek, hogy ne nőjenek a légvezetékekbe, ne terjeszkedjenek túlságosan oldalirányba, hogy ne zavarják a járókelőket, ne legyenek tüskések, hogy ne okozzanak sérülést, ne szemeteljenek, vagyis ne hullassanak sok termést, amit aztán takarítani kell. Ne legyenek allergizálóak, ne vonzzanak zavaró rovarokat vagy madarakat, melyek lepiszkíthatják az autókat vagy a sétálókat, ne nyomják fel a gyökereik a járdákat, és a sor még folytatható. Természetesen az összes kitételnek egyszerre talán egyetlen növény sem felel meg, a jó hír azonban, hogy erre nincs is szükség.Minden utcafronti sáv egyedi, mindegyik rendelkezik sajátságos tulajdonságokkal, így csupán ezeket kell figyelembe venni, és a rendelkezésre álló hely, a lakók igénye vagy a terület használatának jellege dönti el, hogy éppen mi az ideális növény - mondja.

A következő listában a kertész olyan dísznövényeket sorolt, melyek jó eséllyel megfelelnek egy átlagos utcafronti sávba, a ház előtti területre, hiszen nem túl nagyok, de dekoratívak. Szerencsés tulajdonságaik, hogy gondozási igényük alacsony, és jól tolerálják a városi körülményeket is. Figyelem: ezeket a növényeket legfeljebb ősz végéig lehet elültetni, a fagyos időszak előtt!

Szentfa

- A szentfa egy japán eredetű cserje, ami kompakt, egy-másfél méteres termetével éppen megfelelő az utcai földsávokba. Kertekben hátránya, hogy laza ágrendszere miatt alapos takarást nyújtani képes sövény nem alakítható ki belőle, ez azonban az utcafronton éppen előnyére válik, szellős, laza, átlátható növénysor alakítható ki belőle. Ősszel is díszes, vörösre színeződő lombja miatt esztétikai értékét télen is megőrzi. Gondozása egyszerű, vízigénye átlagos, fényigénye közepes, de nem szereti a huzatos, fagyzugos részeket. Ültetni az év bármely fagymentes szakában, tavasztól az ősz végéig lehet.

Ír oszlopos boróka

- Az ír oszlopos boróka szupertulajdonsága, hogy ugyan 3-5 méter magasra is megnő, de szélessége ilyenkor is csak 40-50 centiméter, vagyis oldalirányban alig foglal helyet. A légvezetékekbe nem fog belelőni (ha mégis, metszéssel kordában tartható), de sem a járókelőket, sem a parkoló autókat nem fogja kiszorítani, akadályozni. Ültethető sűrűn is, hogy vékony növényfalat alkosson, készülhet belőle szellős sorozat, de dekorációként elegendő lehet akár 2-3 példány is, hogy színesítse a területet. Növekedése lassú, fényigénye magas, és jó hír, hogy szárazságtűrő képessége átlagon felüli! Ültetni az év bármely fagymentes szakában, tavasztól az ősz végéig lehet.

Kék deres csenkesz

- A kék deres csenkesz egy alig térdig érő, bohém külsejű díszfű, melynek kékes árnyalatú, vékony hajtásai gömbszerű alakzatot vesznek fel. Mediterrán hangulata miatt kiválóan illik utcai kavicsos ágyásokba, de füves részeken is jól mutat. Eltűri az utcafrontokon gyakran gyenge minőségű talajt, vízigénye alacsony, csak az ültetés utáni első pár hónapban kell gyakrabban öntözni. Bevethető nagyobb kinti ágyások szegélynövényeként, vagy jelzésértékű térhatárolóként, akár társasházi parkolók földszigetein vagy épületek előtti földsávokban. Ültetni az év bármely fagymentes szakában, tavasztól az ősz végéig lehet.

Indás berkipimpó

- Az indás berkipimpó egy úgynevezett gyeppótló növény, pázsitos területek kiváltására lehet használni, mivel kiváló takaróképességgel bír, gyorsan terjed, és nagyobb felületen is összefüggő fedést biztosít. A gyepnél jóval alacsonyabb igényekkel rendelkezik, így telepítésével a vízszámlán is nagyot lehet spórolni. Félárnyékban, sőt árnyékos helyeken is megél, így a sokszor nem ideális adottságokkal rendelkező utcafronti részeken is sikerrel nevelhető. Vízigénye átlagos, az üde, humuszos talajokat kedveli. Önállóan is bevethető csupasz utcai földsávok színesítésére, de évelő vagy egynyári virágokkal is kombinálható kinti vegyes ágyásokban. Telepítése tavasztól őszig aktuális, a fagyos és a kánikulai hetek kivételével.

Kerti mahónia

- A kerti mahónia egy buja, sűrű ágrendszerű, magas dekorációs értékű cserje, mely tavaszi virágzásával és nyári, kék bogyótermésével is látványos, örökzöld mivolta miatt pedig télen is mutatós. Magassága 1,5-2 méter, melyet metszéssel lehet szabályozni, ugyanakkor metszést ezenkívül nem igényel, legfeljebb tavasszal kell lenyesni a télen elhalt hajtásrészeket. Teljesen télálló, az erős mínuszok sem pusztítják el. Vízigénye átlagos, ám a legtöbb esetben a természetes csapadékkal is beéri, persze az időnkénti nedvesítést meghálálja dús lombozattal, nagy terméshozammal. Bogyói nem mérgezőek. A közvetlen, erős napsütést nem kedveli, félárnyékban érzi jól magát. Ültetni az év bármely fagymentes szakában, tavasztól az ősz végéig lehet.

Hölgypáfrány

- A hölgypáfrány a stílusához illő, például a mediterrán vagy éppen keleties atmoszférájú házak, épületek extravagáns dísze, esztétikus utcai kísérője lehet. Utcafronton ritkán alkalmazott, éppen ezért figyelmet vonzó és magas esztétikai értékű dísznövény, mely feldobja a látképet. A hölgypáfrány kompakt méretű. 50-60 cm magas, alacsony térhatároló sövény kialakítására is alkalmas, de ritkásan ültetve vagy színes virágokkal kombinálva is csodás látványt eredményez. Vízigénye átlagos, de rosszul tűri a talaj gyakori és teljes kiszáradását, így csepegtető öntözőrendszer kialakítása ajánlott hozzá. Fényigénye alacsony, a rosszabb adottságú, takarásban lévő kinti földsávokba is bátran elhelyezhető. Ültetni az év bármely fagymentes szakában, tavasztól az ősz végéig lehet.

Gömbkoronájú szivarfa

- A gömbkoronájú szivarfa ’Nana’ elnevezésű változata csodás utcai díszfa, ami alacsony, 3-5 méteres termetével és kiváló városállóságával csaknem bármely utcafronti terület díszítésére alkalmas. Ez a szivarfa elfér a légvezetékek alatt, lombkoronája külső beavatkozás nélkül is szabályos gömb formát vesz fel, társasházi belső udvarokon vagy földsávval nem rendelkező belvárosi járdákon is nevelhető egy nagyobb ládában vagy dézsában. Gondozási igénye alacsony, és kifejezetten jól tűri a városi szennyezett levegőt. Nem virágzik, és termése sincs, így nem allergizál, és nem is hullat termést. Ültetni az év bármely fagymentes szakában, tavasztól az ősz végéig lehet.

Sajmeggy

- A sajmeggy egy kevésbé ismert bokorfa (bokorformára vagy alacsony díszfa alakra is nevelhető), ami jó értelemben véve igénytelen növény, vagyis gondozási igénye alacsony, a ritkábban gondozott utcafronti, előkerti területek üzembiztos növénye lehet. Fehér virágai illatosak, termése apró, sötétkék színű, nem mérgező, a madarak kedvelt csemegéje. Őszi lombszíne narancssárgás. Lombhullató, vagyis télen veszít a dekorációs értékéből. A félárnyékot jól viseli, mélyárnyékba nem ajánlott telepíteni. Az ültetés utáni hónapokban meghálálja az öntözést, később alig kér vizet a természetes csapadékon kívül. Csüngő hajtású változata még tetszetősebb külalakkal rendelkezik. Ültetni az év bármely fagymentes szakában, tavasztól az ősz végéig lehet.

Törpe bambusz

- A törpe bambusz egy alacsony, alig 60 centiméteresre cseperedő, de klasszikus küllemmel rendelkező bambuszféle. Utcafrontokra, házak elé szokatlan külseje, egyedi hangulata miatt ajánlott, ráadásul az átlagosnál magasabb vízigénye mellett nem támaszt egyéb jelentős elvárásokat gondozója felé. A laza, üde talajokat kedveli, érdemes gyökércsapdába (geotextillel több rétegben kibélelt ültetőgödörbe) telepíteni, mert a talajszint alatt gyorsan és erőteljesen terjed. A napos és félárnyékos helyeket is kedveli. Hajtásai terülőek, így talajtakarásra, földsávok fedésére különösen alkalmas, de alacsony térhatároló is kialakítható belőle. Virágzása jelentéktelen, színesítésére virágos egynyáriak vagy évelők ajánlhatóak, de önmagában is teljes értékű látványt nyújt. Télálló és örökzöld, vagyis a hideg évszakban is dekorál. Ültetni az év bármely fagymentes szakában, tavasztól az ősz végéig lehet.