MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Háztartási méretű naperőművek térnyerése

Háztartási méretű naperőművek térnyerése

alternativenergia.hu

Kapacitásuk elérte a 2000 megawattot, ami nagyobb teljesítményt jelent a Paksi Atomerőműnél.

Magyarország hazai háztartási méretű naperőművei rekordot döntöttek az előzetes adatok szerint, elérve az 2000 megawattos kapacitást. Ez azonos teljesítményt jelent a Paksi Atomerőműével, azonban a naperőművek tényleges termelése hatszorosa az atomerőművének, írja a vg.hu. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a naperőművek idei csúcsdöntését prognosztizálja, mivel augusztusra várhatóan meghaladja a háztartási méretű naperőművek beépített kapacitása az 2000 megawattot.

Az előzetes várakozásokat felülmúlva, a Mavir adatai alapján már ezen a nyáron a háztartási méretű kiserőművek száma meghaladta a 215 ezret, míg eredetileg 2030-ra várták volna a 200 ezres határt. A napelemes rendszerek főként családi házakban üzemelnek. Az elmúlt évben rekordmértékben, mintegy 1100 megawattal bővült a hazai fotovoltaikus kapacitás. Az idei évben ez azonos mértékű bővülést hét hónap alatt hozott.. Ugyanakkor az időjárásfüggő berendezések térnyerése miatt szabályozási kényszerrel kell szembenézni, és az Energiaügyi Minisztérium hálózatfejlesztési munkacsoportot működtet, hogy kezelje az állandósuló kihívásokat és biztosítsa a megújuló többletkapacitások zavartalan bekapcsolását.
A Nemzeti energia- és klímaterv a megújuló energiaforrások arányát a bruttó végsőenergia-felhasználásban 29 százalékra tervezi emelni, és az előzőleg tervezettnél kétszer nagyobb, 12 gigawattos beépített kapacitásra számít 2030-ig. Az Energiaügyi Minisztérium a hálózatfejlesztéssel, energiatárolók erősítésével és meteorológiai előrejelzések pontosításával segíti elő az időjárásfüggő energiahordozók beillesztését a rendszerbe.

Bővebben az alternativenergia.hu-n olvashatnak.