MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Házasították a napelemet és a napkollektort

Házasították a napelemet és a napkollektort

tisztajovo.hu / Kép: Abora Solar

A spanyolországi gyártó szerint fotovoltaikus-termikus hibrid eszközük világrekordot állított fel.

A napelemes technológia folyamatosan fejlődik, és ez nem csupán a szűken értelmezett fotovoltaikus területen hoz előrelépést. Egyre több alkalommal fordul elő, hogy a napelemes cellákat egyéb megoldásokkal, például hőtermelő megközelítésekkel kombinálják. Ez kézenfekvő eljárás, elvégre a fotovoltaikus paneleknél gyakran a hőmérséklet is jelentős. Az ily módon történő keresztezéssel a mérnökök rendkívüli hatékonyságot képesek elérni. Az Abora Solar spanyol fotovoltaikus-termikus (PVT) vállalat a közelmúltban olyan panelt fejlesztett ki, amely 17,8 százalékos hatékonyságú napelemeket kombinál nagyjából 70 százalékos termikus hatásfokkal – számol be a PV Magazine. Az eszköz 1,970-szer 995-szer 107 milliméteres, tömege pedig 50 kilogramm. Az Abora Solar termékének teljes hatékonysága megközelítőleg 89 százalék, a cég szóvivője szerint új, aH72SK nevű berendezésükkel világrekordot sikerült felállítaniuk.

Az Abora Solar spanyol fotovoltaikus-termikus (PVT) vállalat a közelmúltban olyan panelt fejlesztett ki, amely 17,8 százalékos hatékonyságú napelemeket kombinál nagyjából 70 százalékos termikus hatásfokkal – számol be a PV Magazine. Az eszköz 1,970-szer 995-szer 107 milliméteres, tömege pedig 50 kilogramm. Az Abora Solar termékének teljes hatékonysága megközelítőleg 89 százalék, a cég szóvivője szerint új, aH72SK nevű berendezésükkel világrekordot sikerült felállítaniuk.

Bővebben a tisztajovo.hu-n olvashatnak.

https://www.tisztajovo.hu/kornyezetvedelem/2023/02/04/kombinaltak-a-napelemet-es-a-napkollektort-tokeletes-eszkoz-keszult-belole