Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Határozatlan időre leáll a Nitrogénművek

Határozatlan időre leáll a Nitrogénművek

portfolio.hu

A cég november 6-tól, elvben egy hónapra már beszüntette a termelést.

Határozatlan időre befejezte a termelést Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek - mondta el az Agrárszektornak Bige László elnök-vezérigazgató.

A Portfolio két héttel ezelőtt írta meg a nyilvánosan elérhető információk szerint, hogy november 6-án leáll a Nitrogénművek ammónia üzeme. Az akkori hivatalos jelentés arról szólt, hogy egy hónapon át áll a termelés, december 6-án indult volna újra az üzem, amely egyébként Magyarország egyik legnagyobb földgáz fogyasztója és így CO2-kibocsátója.

Az Agrárszektor kedd reggel vadonatúj információt közölt a történetben, ugyanis a lapnak nyilatkozó Bige László jelezte: a korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét.

Az egyetlen hazai műtrágyagyártó vállalat tulajdonosa szerint a széndioxid-kvóta ingyenes kiosztása, ráadásul az eladása után is kivetett adó ellehetetleníti a gyártást, mivel olyan költségnövekedést eredményez, amelyet nem lehet érvényesíteni az árakban.

Fotó: Stiller Ákos/Bloomberg

Laptársunk felidézi a júliusi kormányrendeletet, ami nagyon kellemetlen helyzetet teremtett a nagyobb CO2-kibocsátók számára, hiszen a térítésmentesen kiosztott szén-dioxid kvótákra a kormány bevezetett egy nagyon magas, 40%-os különadót, ami az érintett vállalkozások eredményes működését alapvetően rombolta. Emellett a kormányrendelet egy 10%-os tranzakciós díjat is bevezetett a kvótaértékesítésekre, ami a cégek likviditási helyzetében okozhatott kihívásokat. Ezt a rendeletet módosította október elején a 452/2023-as kormányrendelet, amely a különadó mértékét 36%-ra csökkentette, de közben a tranzakciós illeték 15%-ra ugrott.

Az Agrárszektor megkereste a Nitrogénművek vezetőjét, azok után, hogy a cég a nyilvánosan elérhető adatok szerint november 6-tól, elvben egy hónapra már beszüntette a termelést. A portál érdeklődésére Bige László eljuttatott a szerkesztőségbe egy levelet, amelyet szeptember 7-én írt Lantos Csaba energiaügyi -, és Nagy István agrárminiszternek. A levélben a szóban forgó kormányrendeletre, és az abból fakadó költségnövekedésre hivatkozik – ez utóbbi a cég számításai szerint meghaladja a 20 ezer forintot a műtrágya tonnájára vetítve. Bige László álláspontja szerint ez kigazdálkodhatatlan, hiszen így a műtrágya eladhatatlanná válna. A helyzet miatt a tulajdonos kilátásba helyezi azt is, hogy a gyár szeptember 30-án leáll. Ez valójában később, november 6-án történt meg.

A tulajdonos arról is beszélt, hogy miért bő egy hónappal később álltak le, mint azt korábban jelezte. "Még adtunk időt, reméltük, hogy a döntéshozók gondolkodni fognak rajta, hogy jó ötlet ez, vagy sem.