MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Hatalmasat mentek a napelemek tavaly a lengyeleknél

Hatalmasat mentek a napelemek tavaly a lengyeleknél

player.hu / Ujlaky István

Pofonegyszerű adminisztráció, széles körű állami támogatás.

Tavaly több mint kétszer annyi energiát adtak a lengyel villamosenergia-hálózatba a legfeljebb 50 kW teljesítményű megújuló energiát termelő kiserőművek, mint 2021-ben. Főleg a háztartási napelemek terjedtek gyors ütemben, köszönhetően az állami támogatási rendszerek népszerűségének.

Azért nem minden olyan rózsaszín: az országos energiahálózatot sürgősen korszerűsíteni kell, hogy kezelni tudja a gyors növekedést.
2022-ben ezek a mikrotelepítések 5,77 TWh villamosenergiát adtak a hálózatba, szemben az egy évvel korábbi 2,76-tal. Jelenleg az összes mikrotelepítés 96 százalékát olyan fogyasztók teszik ki, akik termelnek és fogyasztanak is energiát. Tavaly az egész EU-ban Lengyelországban telepítették a harmadik legtöbb új szolár kapacitást Németország és Spanyolország után.

A gyors terjedést egyrészt a rendkívül egyszerű adminisztráció segíti, másrészt a napelemek és energiatároló akkuk széles körű állami támogatása a Mój Prąd (Az én villamosenergiám) program keretében.

A program 2018-ban indult, azóta 4200 (négyezerkettőszáz) százalékkal nőtt a fogyasztók által a hálózatba táplált villamos energia mennyisége.
A masszív növekedés fenntartásához szükséges a hálózat fejlesztése, például a szintén igen jelentős szélenergia-termelést gyakran csökkenteni kell az üzemeltetők kérése miatt. Nehezíti az infrastruktúra kezelését a hálózatba termelői oldalról belépők magas száma is.

Márpedig fejlesztésre szükség van, mert Lengyelország még mindig mintegy 70 százalékban szénerőművekből nyeri a villamos energiát, amivel ebben a szektorban az EU legnagyobb szennyezői közé tartozik.

(Forrás: Notesfrompoland)