Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Hatalmas változás az EU-ban: új játékszabályok

Hatalmas változás az EU-ban: új játékszabályok

portfolio.hu

Magyarország akkumulátoripari álmait alapjaiban írhatja újra az Európai Unió adatszolgáltatási rendelete.

 

Az akkumulátorútlevelek rendszerében ugyanis a főként kínai és dél-koreai gyártóknak a teljes ellátási láncukra alkalmazniuk kell a szigorú EU-s szabályozást. A Centre for European Political Studies (CEPS) számos olyan pontot azonosított az uniós rendszerben, amely súlyos terhet róhat a gyártókra.

Az EU akkumulátorútlevél-rendeletének bevezetése a fenntarthatóság és a körforgás előmozdítására irányuló úttörő kezdeményezés, amely az akkumulátoriparban jelentős változásokat hozhat. A szabályozás célja, hogy elősegítse a felelős anyaggazdálkodást, javítsa az átláthatóságot és nyomon követhetőséget a cellák teljes életciklusa során, valamint csökkentse a veszélyes anyagok használatát és a szén-dioxid-kibocsátást.

Lényegében az egész törvénycsomag azért kulcsfontosságú, mert az Európai Unió jelentős importra szorul a gyártáshoz szükséges alapanyagokból. Főként Kína felé kiszolgáltatott a gyártáshoz szükséges ritka földfémek ellátásában, tehát pont egy geopolitikai riválisától függene egyre jobban. Viszont az akkumulátorok – kiváltképp a bennük lévő anyagok – újrafelhasználása és -hasznosítása kardinális lehet, mert így akár 30 százalékkal is csökkenhet az importkitettség.