Tam_Bau
MENÜ
2024. június 16.
Jusztin
Hasznosak is lehetnek a talajtakaró növények

Hasznosak is lehetnek a talajtakaró növények

agroinform.hu / Énekes Kriszti

Például a borostyán a legkevésbé szemrevaló területeket is képes szebbé varázsolni a kertben.

Ha van kerted, akkor abban valószínűleg a fűnek is fontos szerepe van. Hiszen a kert igazi ékessége tud lenni egy csodálatosan szép színű, élettel teli gyepszőnyeg. Azonban ez nem terem magától. Nem elég elvetni a fűmagokat, és várni a csodát. A fű folyamatos gondoskodást és ápolást igényel, ami nem kevés munkával és idővel jár.

De vannak olyan megoldások, amelyek helyettesíthetik a füvet, és most elsősorban nem a műfűre gondolunk, bár egészen biztosan vannak olyan kerttulajdonosok, akik számára az nyújtja a tökéletes megoldást. Vannak ugyanis olyan élő talajtakarók is, amelyek jóval kevesebb törődést igényelnek, a végeredmény pedig nagyon szép kert lesz.

A fű helyett egyéb talajtakaró növényeket is választhatsz, amelyek csodásan széppé varázsolják a kertedet, de nem kell annyit nyírni és öntözni őket, mint a füvet.

1. A kúszó pázsitszulák vagy zöld szőnyeg kiváló talajtakaró, és megállja a helyét a fű helyett is. A legjobban a napos vagy félárnyékos helyeken érzi magát. Ráadásul nem csak tavasszal és nyáron, de még télen is gyönyörködhetünk benne, hiszen csodás színét még akkor is megőrzi. Igaz, -5 Celsius-fok alatt a levelei megbarnulhatnak, de tavasszal gyorsan regenerálódik, és ismét teljes pompájában díszítheti a kertünket.

A kúszó pázsitszulákot tavasszal és ősszel is vethetjük. Nagyon hamar meg fogjuk látni az eredményt, hiszen már 1-2 hét alatt ki fog kelni, azonban fontos, hogy rendszeresen öntözzük. A fűnél jóval kevesebb ápolást igényel, és egész évben megőrzi színét. Mivel nem nő túl magasra, a fűnyíró átmegy felette. Körülbelül 3-5 cm magas szőnyeget fog alkotni, így olyan helyre is kiváló, ahol nem férünk be a fűnyíróval.

2. De ha az is fontos, hogy kellemes legyen a talpunknak, akkor sem kell csak a fűben gondolkodni. A szálkás zöldhúr, a kúszó kakukkfű vagy akár a római kamilla is kiváló alternatíva lehet.

3. A japán kövérke nem véletlenül kapta a nevét, hiszen Japánból származó növény, amely nagyon szép, sűrű szőnyeget képez még a fák árnyékában is. Ezáltal nem csak szép látványt nyújt, de még a gyomoknak sem enged teret a kertben. A legjobban a humuszban gazdag, mérsékelten száraz, nem túl savas kerti talajt kedveli. Négyzetméterenként 15 növényt érdemes ültetni.

4. Habár a moha általában bosszúságot okoz, mert benövi a gyepet, van, aki nem harcol ellene, sőt, örül neki, ha mohásodik a gyep. A mohának más az állaga, mint a fűnek, ezért sokan nem is gondolják, hogy megfelelő lenne a fű helyett. Azonban mellette szól, hogy egyenletesen benövi a talajt, és ráadásul semmilyen gondozást nem igényel. Sőt, még rohangálni is lehet rajta. Mivel rövid szárú, ezért nyírni sem kell.

A moha gyenge talajban is képes növekedni, így nincs szükség műtrágyára és egyéb szerekre, sőt még a sziklás talajon is megél, így alkalmas a lejtők befedésére is. A moha nem igényel túlságosan sok vizet, száraz időben pedig lelassul az élettevékenysége, így nem szükséges túlságosan gyakran öntözni.

5. A repkénykecskerágó levelei télen rózsaszínes árnyalatot kapnak, így egész évben szép látványt nyújtanak, azonban szüksége van a nedvességre, így rendszeres öntözést igényel.

6. Az illatos gólyaorr 30 cm magasra is meg tud nőni. Ráadásul azon túl, hogy védi a talajt, májustól júliusig még fehér vagy halvány rózsaszín virágaival is díszít. Mivel a napos és az árnyékos helyeket is kedveli, így a kert rejtettebb zugaiba is jól fogja érezni magát.

7. Az édes tüdőfű is 30 cm magas, nagyon gyorsan terjed, és rózsaszín virágaival díszíti a kertet, melyeket áprilistól májusig csodálhatunk meg. Kedveli a humuszban gazdag talajt, és leginkább a fák alatti árnyékban érzi jól magát. Ha egy négyzetméternyi területre 10 tövet ültetünk, akkor 3 év alatt teljesen le fogja fedni az adott helyet.

8. A fehér árnyékliliom, vagy más néven az apácaliliom, Kínában őshonos évelő dísznövény. Szív alakú levelei mellett a nyár végén nyíló fehér virágai is szebbé varázsolják a kertet. Közepesen magas növény, amely kiváló talajtakaró. Akár árnyékosabb területre is lehet ültetni, sőt, még a vízpartot is nagyon jól viseli. Nagyon kevés fénnyel is beéri, így a kert azon részeire is kiváló, ahol más növény nem érezné jól magát. Tehát gondoskodik róla, hogy a kert legsötétebb pontja is szép legyen. Átlagos a vízigénye, azonban amikor nagyon meleg az idő, érdemes öntözni. Kedveli a semleges, vagy a kissé savanyú kémhatású, tápanyagokban gazdag talajt.

8. A bőrlevél Közép-Ázsiában őshonos, alacsony termetű, évelő növény. Szinte semmilyen törődést nem igényel, viszont kifejezetten szép növény, különösen, amikor megjelennek tavasszal a ciklámen színű virágai. De ez még nem minden! Hatalmas, fényes, szív alakú levelei akkor is csodásan mutatnak, amikor éppen nem virágzik. Mivel kevés tápanyag és víz szükséges a számára, így szinte bárhol, akármilyen körülmények között megél.

9. A foltos árvacsalán, szelídcsalán vagy macskaparéj nagyon könnyen nevelhető, alacsony termetű, évelő növény, melynek a csalánhoz hasonló, fűrészes szélű levelei, és lila, rózsaszín és fehér színben játszó virágai vannak. Tavasz végén, vagy a nyár első felében csodálhatjuk meg virágait. Nagyon igénytelen, így minden körülményhez kiválóan képes alkalmazkodni. Félárnyékos, de árnyékos helyre is ültethető.

10. A borostyánnak sok fajtája létezik. A borostyán gondozása igazán egyszerű, nem véletlen tehát, hogy nagyon közkedvelt a kerttulajdonosok körében. Szereti az árnyékos és félárnyékos helyet, de ha gondoskodunk róla, hogy kellő mennyiségű vízhez jusson és rendszeresen öntözzük, a napos helyeken is jól fogja érezni magát. Télen azonban vágyik a hűvösebb iránt. Minél zöldebb, annál jobban szereti a hűvöset és az árnyékos helyeket, és minél tarkább, annál inkább kedveli a meleget és szeret a napfényben fürdőzni.

A borostyán szaporítása legegyszerűbben vízben vagy földben gyökerező fejdugvánnyal történik. Ilyenkor a talajjal érintkező, kapaszkodó gyökere átalakul tápanyag felvételére is alkalmas gyökérré. Amikor ez megtörténik, a gyökérzeténél fogva le lehet választani az anyanövényről és el lehet ültetni.

A borostyán akár 15-20 méteres magasságig is fel tud kúszni, akár függőleges, akár vízszintes irányban, ezért azokat a területeket is kiválóan díszíti, amelyeket el szeretnénk rejteni a világ szeme elől, legyen szó kerítésről, vagy egy kevésbé dekoratív házfalról. Örökzöld, így télen és nyáron is szépen díszíti a kertet, ráadásul a leveleit sem hullatja le. Amennyiben elfogy a kúszótere, átalakul örökzöld bokorrá. Ősszel virágba borul, télen viszont sötétkék bogyós termésével díszíti a kertet, amely mérgező, így emberi fogyasztásra alkalmatlan, viszont a madarak kedvelik.