Tam_Bau
MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Harmincöt éve a vállalkozókat szolgálják

Harmincöt éve a vállalkozókat szolgálják

-cs.- Fotó: KAFI

Új, modern környezetbe költözött a VOSZ szekszárdi irodája.

Széchenyi Kártya Program, Vállalkozók Napja, Prima Primissima mozgalom, néhány nagy és sikeres projekt, ami a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) nevéhez kötődik. Az első önkéntes vállalkozói érdekvédelmi szervezetet több mint 35 éve alapították, és azóta a gazdasági élet megkerülhetetlen szereplőjévé vált. Dr. Fajszi Lajos, a VOSZ Tolna Vármegyei Szervezet elnöke a kezdetektől végigkísérte a regionális szerveződést, az elsők között kapcsolódott a munkába. Az új szekszárdi iroda megnyitásának apropóján beszélgettünk.

– Az 1988-ban történt megalakulás óta sok víz folyt le a Dunán. Egy alulról szerveződő érdekvédelmi szervezet jött létre, mégpedig önkéntes alapon. Ismertségben és taglétszámban is ugrásszerű növekedés következett be, amikor a fiatal, dinamikus vállalkozói réteget képviselő Palotás János vette át a vezetést, akkor kapcsolódtam be a munkába – idézi fel a múltat az elnök.

A szerves fejlődésben minőségi váltást hozott Demján Sándor nagy tekintélyű üzletember, akit 1998-ban kértek fel a VOSZ elnökének, és a tagság és a vezetőség egyöntetű támogatásával kezdte meg a szervezet teljes megújítását. Szakmai szekciók alakultak, kiépültek a vármegyei szervezetek és az országos irodai hálózat. A VOSZ a helyi vállalkozókkal is aktív kapcsolatot ápoló országos szervezetté vált, miközben a mai napig működő, nagy jelentőségű programokat indított útjára. A Széchenyi Kártya Program, az Év Vállalkozóinak díjazása, vagy a Prima Prissima Mozgalom, mind elválaszthatatlan a VOSZ nevétől.

– Ma, a 21. századi változásokra, gazdasági-társadalmi kihívásokra igyekszik választ adni a vállalkozói szövetség. Korszakváltást jelentett, hogy 2021-től új országos elnökség kezdte meg a munkát Eppel János vezetésével. Nagyobb szerepet kaptak a helyi szervezetek, célunk, hogy közelebb kerüljünk a vállalkozásokhoz. Egy új és modern külsővel megjelenő megyei irodát nyitottunk meg idén januárban, amit megyei vállalkozói központként működtetünk. Márciustól jogi, gazdasági, biztosítási és egyéb szakterületeken nyújtunk tanácsadást, segítjük a hozzánk fordulókat, hogy információkhoz jussanak.

Ilyen népszerű téma lesz rövidesen a ma még kevéssé ismert ESG – „zöldítő program”, ami a vállalkozók számára kötelezően tanúsítás megszerzését írja majd elő (az ISO tanúsítványokhoz hasonlóan). Ebben is segítenek, mint ahogy évtizedek óta vesznek részt a KAVOSZ Zrt. koordinálásával a Széchenyi Kártya programban. A piaci kamatoknál sokkal kedvezőbb feltételekkel juthatnak a vállalkozók többféle forráshoz, idén is jelentősen növekedett a felvehető hitelösszeg, akár egymilliárd forint is igényelhető. A részletekről az irodában érdemes tájékozódni, ahol az ügyvitel gyorsításával, legkésőbb 48 órán belül a bankba juttatják az igényléseket. Az idő pénz, a vállalkozások számára próbálják megkönnyíteni a mai nehéz gazdasági időszak átvészelését – fogalmazott az elnök.

A méltán népszerű Prima díjkiosztó ünnepekre minden évben készülnek, örömmel fogadják a kultúra legjobbjainak jelölését és a javaslatokat az Év Vállalkozóinak díjazására. Kérik, hogy továbbra is vegyék észre a kiváló emberi és szakmai teljesítményeket, és jelöljék a legjobbakat, ami a tíz tagú vármegyei elnökség döntését segíti.
Az évforduló kapcsán felvetődik a kérdés, vajon könnyebb vagy nehezebb volt harmincöt éve vállalkozni?

– Elkezdeni jóval könnyebb volt, kevés tőkével, egy jó ötlettel is megnyílt a lehetőség – mondja dr. Fajszi Lajos. – Ma a gazdasági környezet, az infrastruktúra sokkal összetettebb, a működés jóval drágább, és a digitális fejlődés kihívásainak is meg kell felelni. De jó látni, hogy sok vállalkozás évtizedek óta stabil, eredményes, s mindig jönnek újak. Őket is szeretnénk segíteni. 

Miért érdemes VOSZ-tagnak lenni?
Mert – konkrét üzleti szolgáltatásokkal segítenek,
– Széchenyi Kártya Programot kínálnak,
– helyi kapcsolatépítésre nyílik lehetőség hatósági-, társadalmi szervekkel, gazdasági szereplőkkel,
– vármegyei és regionális Prima rendezvények résztvevői, jelöltjei lehetünk,
– vállalkozói fórumokon vehetünk részt,
– nemzetközi kapcsolatok lehetősége nyílik meg,
– ismertséget, elismertséget érhetünk el.

VOSZ Tolna Vármegyei Szervezet iroda • Szekszárd, Kiskorzó tér 1-3.
Tel.: 74/670-299, 06-30/547-8523 • vosz.tolna@gmail.com