Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Harminc év: generációváltás előtt a családi vállalkozás

Harminc év: generációváltás előtt a családi vállalkozás

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Egy sikeres családi vállalkozás Szekszárdon, amely május 29-én ünnepli alapításának harmincadik évét.

A Vendesz Kkt jogelődje 1991-re tekint vissza, a vendéglátóeszközök forgalmazásával foglalkozó vállalkozást szakmabeliek hozták létre. Alapítója és tulajdonos-ügyvezetője Scherdán János, aki az eltelt három évtized után rövidesen átadja a cégvezetést lányának, Scherdán Adriennek.

– Az indulást követő években családi vállalkozássá alakult a cégünk. Azóta a profilunk változatlan, a termékkör és a szolgáltatási kör azonban jelentősen bővült. Feleségem és lányom is a fontos részt vállal a munkában, szerencsés vagyok, hogy van, aki továbbvigye a vállalkozást. Adrienn lányunk ügyvezetőként dolgozik, és új ötletekkel, fiatalos szellemiséggel járult hozzá sikereinkhez. Elismerés és köszönet illeti hozzáértő és elkötelezett munkatársainkat, akik szívvel-lélekkel dolgoztak velünk együtt. Közülük néhányan már nyugdíjba mentek, de egy közös születésnapi ünneplésre összehívjuk a csapatot.

A cég életében nagy lépés volt 1999, amikor a Szekszárdon, a Polláck utca 93. szám alatt megvásárolták a jelenlegi üzletüket, és az eltelt időszakban folyamatosan növekedtek. A Vendesz üzletében nem csak a vendéglátós vállalkozások, hanem a lakosság is vásárolhat, kedvező áron, hatalmas kínálatból. Mindaz megtalálható itt, amire a konyhában, az ebédlőben szükség lehet, az edényektől, konyhai gépektől, főzőüstöktől kezdve a műanyag evőeszközökig, habdobzokig, papírtörlőkig, fertőtlenítőszerekig rendkívül széles a választék. Lakodalmakra 300 fő részére bérbeadással is foglalkoznak, és jól működik az online-megrendelés rendszere is. Van, aki még a szalvétát is szereti házhoz szállíttatni, mások szívesebben nézelődnek a helyszínen a közel 8000 termék között. A lakossági kiszolgálás érdekében vezették be a szombati nyitva tartást.
Szintén mérföldkő volt a cégtörténetben, a kilencvenes évek közepén megnyitott Zsolnay Márkabolt, mely évekkel később a Hollóházi Márkabolttal összevonva, kibővült kínálattal különleges színfolttá vált a Kiskorzó téren,

Szekszárd szívében. Valódi ékszerdoboz az üzlet, ahol exkluzív használati és dísztárgyakat, éppúgy vásárolhatunk, mint olcsóbb, igényes ajándékokat. – Hagyomány és újítás szervesen kapcsolódik, lépést kell tartani a korral, ezért eddig is népszerű honlapunk helyett elindítjuk web-áruházunkat – mondja Scherdán Adrienn, aki rövidesen teljesen átveszi édesapjától a cégvezetést. Saját, közvetlen import megvalósításán is dolgoznak, így spanyol, német, szlovák porcelánokat, edényeket még nagyobb kínálatban, kedvezőbb áron tudnának biztosítani. Amin biztosan nem változtatnak: a családias hangulat megmarad, és mindkét üzletben, a legfontosabb, hogy elégedetten távozzon a vevő. A Vendesz-
szellemiség biztosan megmarad. De mit tervez az örökmozgó alapító? Scherdán János némi töprengés után úgy fogalmazott: szép lassan, megpróbál kevesebbet dolgozni, megtanulni a nyugdíjasok életét.