MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Hallgatnak az NB I-es klubok a rezsiemelésről

Hallgatnak az NB I-es klubok a rezsiemelésről

magyarnarancs.hu

Mit tesznek annak érdekében, hogy kevesebb áramot és gázt használjanak fel?

Ahogy az aszályos hónapokban a víz megtakarításával kapcsolatos kérdéseinkre nem válaszoltak a magyar top fociklubok, ősszel a villany- és gázfelhasználásuk csökkentésére vonatkozó érdeklődésünkre ignorálták a tájékoztatást. Mindössze egy értékelhető válasz érkezett. Valamennyi NB I-es és a nagyobb NB II-es kluboktól megkérdeztük, mit tesznek annak érdekében, hogy kevesebb áramot és gázt használjanak fel létesítményeik működtetésére és az energiaválság kezelésére. Nyáron az MTK FC vette a fáradságot, hogy közölje, nem illetékes az ügyben, októberben a Budapest Honvéd FC küldött egymondatos választ, kizárólag a MOL Fehérvár FC-től kaptunk érdemi információkat.

Utóbbitól megtudtuk, hogy az NB I-es csapat november 13-án játssza le idei utolsó mérkőzését a bajnokságban, ezt követően a tulajdonos és az üzemeltető Székesfehérvár városi közgyűlésének döntésének értelmében december 31-ig „a MOL Aréna Sóstó kizárólag a jelentősebb műszaki károk megelőzéséhez szükséges szinten” üzemel majd. A klub tájékoztatása szerint a döntés az edzőpályákat és az utánpótlásközpontot nem érinti, ezekben az rezsiáremelkedés jóval kisebb mértékű, mint a stadionnál – működtetésük költségét a klub saját forrásból finanszírozza. „Természetesen klubunk minden olyan takarékossági intézkedést bevezet és alkalmazni fog, ami a költségek észszerű csökkentéséhez hozzájárulhat” – tudatták konkrétumok nélkül. A meg nem nevezett intézkedéseknek nincs ráhatásuk a mérkőzések megrendezésére, vagyis nincs például szó arról, hogy akár más klubbal összefogva közösen egy stadionban rendezzenek mérkőzéseket. „Az említett intézkedések nem befolyásolják a bajnoki mérkőzések megrendezését, első csapatunk számára egyébként november közepe után január végén, idegenben folytatódik a bajnokság, az első tavaszi hazai bajnoki mérkőzésünkre februárban kerül majd sor.” Az energiatakarékossági intézkedések keretében munkatársakat nem bocsátanak el – írta a klub a Narancs.hu-nak.

A Budapest Honvédtól érkezett válasz legfőbb érdeme, hogy megkeresésünkre egyáltalán reagáltak. „A többi sportklubhoz, közintézményhez hasonlóan mi is jelentősen, akár öt-hatszorosára emelkedő költségekkel számolunk, ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy csökkentsük a kiadásainkat."

Bár a másodosztályban játszó DVTK-tól sem kaptunk választ, október közepén több energiatakarékossági intézkedést hoztak nyilvánosságra. A stadiont nem zárják be, de a pálya fűtését és a napoztató berendezések üzemeltetését határozatlan ideig szüneteltetik, a stadion második emeletét lezárják, a főépületet csak a hazai mérkőzések során fűtik fel teljesen. A DVTK edzőközpontban távfűtéssel maximum 16 fokot biztosítanak, az irodákban és az öltözőkben a 19-20 fok eléréséhez klímaberendezésekkel és olajradiátorokkal segítenek rá. A melegvíz-keringető rendszert az utánpótlás edzések időpontjára kapcsolják be, ezen kívüli nem működtetik, amivel jelentős energiát takarítanak meg. Az utánpótlás bajnoki és edzőmérkőzéseket lehetőség szerint természetes fényviszonyok mellett rendezik meg. Az MLSZ-től kérvényezték az esti mérkőzések kora délutáni időpontra való módosítását, mivel a stadion reflektorainak üzemeltetése jelentős többletköltséggel jár.

A labdarúgó klubok takarékossági lehetőségeiről legtöbb információt a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) osztott meg lapunkkal. Az MLSZ elnöksége már szeptember közepén határozott arról, hogy a sportszervezetek módosíthatják mérkőzéseik előre kitűzött időpontjait a közüzemi díjak jelentős mértékű megemelkedésének indokával. Ezt az igényt a szövetség rendkívül indokolt esetnek tekinti és elfogadja. Az NB II-es csapatok eddigi időpontmódosítási kérelmeit az MLSZ versenybizottsága jóváhagyta, az esti mérkőzések sok esetben délutánra kerültek. A világítást bekapcsolását nem szabja feltételként a szövetség élő közvetítés esetén: „a televízió jóváhagyásával esetenként elhagyható a villanyvilágítás használata, a jogtulajdonos tévé által közvetített mérkőzéseken is”.

Az MLSZ további döntése, hogy az őszi idényre kiírt mérkőzéseket tavasszal pótolhatják. Gondolva a végső esetre,

engedélyezik, hogy a klubok a rezsidíjak jelentős mértékű emelkedésének indokával bármikor lemondjanak egy mérkőzést.

Ezekben az esetekben az MLSZ semmilyen szankciót nem alkalmaz, az amatőr versenysorozatokban pedig nincs ellenére, hogy akár alacsonyabb minősítésű pályán rendezzék meg. Az MLSZ ezen kívül engedélyezi a kluboknak a szövetség által közvetített források átcsoportosítását, amennyiben nem vonnak be többletforrást. Ezekből költhetnek a növekvő rezsi- és bérleti díjra olyan összegeket, amelyeket eredetileg másra terveztek.

Egyes sportlétesítményekben le