Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Hajnali szüret, kötelező leállás Franciaországban a kánikula miatt

Hajnali szüret, kötelező leállás Franciaországban a kánikula miatt

agroforum.hu / Gadóc György

Délelőtt 10-kor abba kell hagyni a szőlő szedését.

A hatóságok a napokban kiterjesztették a hőhullám miatti vörös riasztást Dél-Franciaországra, a szőlőszedőknek azt tanácsolták, hogy a rendkívüli hőség elkerülése érdekében már korán reggel kezdjék meg munkájukat és napközben tartsanak hosszú szünetet.

A magas hőmérséklet az ország nagy részeit érinti, és várhatóan 42 Celsius-fokon tetőzik a szőlőtermesztő Rhone-völgyben.

A Meteo France vörös riasztást adott ki a Rhone-völgy körüli négy megyére – Rhone-ra, Drome-ra, Ardeche-re és Haute-Loire-ra. Ezekhez került még a l’Ain, la Loire, l’Isère, la Lozère, le Gard, le Vaucluse, l’Hérault, l’Aveyron, le Tarn, le Tarn et Garonne, l’Aude, le Lot osztályokat, le Lot et Garonne, la Haute Garonne és le Ger régiók.

Jerome Despey, a dél-franciaországi Languedoc bortermelő és az FNSEA francia gazdálkodói szakszervezet alelnöke elmondta, hogy a szőlőszedőket arra kérték, hogy hajnali 3 és 4 óra között kezdjenek a területeken, és 10 órakor álljanak meg, hogy elkerüljék a hőséget. A rekkenő hőmérséklet főként délen okozott károkat a szőlőben, ami az idei bortermelés visszaeséséhez vezet – mondta.

Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter egy burgundiai farmon tett látogatása során azt mondta újságíróknak, hogy a termelőknek alkalmazkodniuk kell.

Ahhoz, hogy elegendő élelmiszert termeljünk, módosítani kell az ütemtervet és ugyanakkor folytatni kell a termelést olyan körülmények között, amelyek szükségszerűen némileg romlottak” – mondta.

Franciaországban az Eurostat adatai szerint 2022-ben 6158 tonna, 2021-ben 5074 tonna, 2020-ban pedig 5858 tonna szőlőt takarítottak be.

Még a francia Alpokban is arra szólították fel a hegymászókat a hatóságok, hogy halasszák el Európa legmagasabb csúcsának, a Mont Blanc-nak a megmászását, mert a magas hőmérséklet veszélyes körülményeket teremtett, beleértve a sziklaomlások kockázatát és a gleccsereken új rések nyílását.

A Mont Blanc francia oldalát magában foglaló Haute-Savoie régió azon 49 megye közé tartozik, amelyekben a magas hőmérséklet miatt narancssárga riasztás vonatkozik.

A riasztás lehetővé teszi a helyi hatóságok számára, hogy leállítsák a sport- vagy kulturális eseményeket, és szükség esetén bezárják a nyilvános létesítményeket.