MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Ha nem viselkednek elfogadhatóan, megkínozzák családtagjaikat

Ha nem viselkednek elfogadhatóan, megkínozzák családtagjaikat

telex.hu

A himnuszt nem sajátjuknak tekintik, hanem csak az elnyomó rendszerének.

Megkínozhatják és bebörtönözhetik a katari világbajnokságon résztvevő iráni játékosok családtagjait, ha a futballisták nem viselkednek az ország vezetése számára elfogadhatóan, írta a CNN egy meg nem nevezett informátorára hivatkozva.

Az iráni válogatott tagjai az Anglia ellen játszott vb-meccsük előtt nem énekeltek, miközben lejátszották a himnuszukat. A némasággal az iráni rezsim ellen tiltakoztak, a himnuszt sem sajátjuknak tekintik, hanem csak az elnyomó rendszerének.

Ez a protestálás nyilvánvalóan érzékenyen érintette az iráni vezetést, és a CNN forrása szerint a meccs után az iráni Forradalmi Gárda tagjai találkozóra hívták a futballistákat. Azon azt mondták nekik, hogy ha csatlakoznak a rezsim elleni politikai tiltakozáshoz vagy nem éneklik a himnuszt, megkínozzák vagy bebörtönzik az otthon maradt családtagjaikat.

Ennek az értesülésnek lehet is alapja, hiszen a második, Wales ellen játszott meccsük előtt már énekelték a himnuszt a játékosok.

A CNN forrása szerint a Forradalmi Gárda biztonsági szolgálatának több tagját delegálták Katarba, akik figyelik és információkat gyűjtenek a játékosokkal. Arra is figyelnek, hogy az iráni futballisták ne találkozzanak külföldiekkel.

A biztonsági szolgálat emberei a válogatott portugál edzőjét, Carlos Queirozt is felkeresték, de azt nem közölte az amerikai lap forrása, mi volt a beszélgetés tartalma.

Az angolok elleni meccs előtt az informátor szerint a Forradalmi Gárda még finomabb módszerekkel, autók és egyéb ajándékok ígéretével akarta rávenni a játékosokat a himnusz éneklésére, de később keményebb eszközökhöz folyamodtak.

A rezsim a szurkolók közé is beépült. Az Anglia elleni meccsen a szurkolók szinte egyöntetűen támogatták a némasággal tiltakozó csapatot, de Wales ellen már kormányhű drukkereket is nagy számban delegáltak a lelátókra. A keddi, Egyesült Államok ellen játszandó sorsdöntő meccsen ez a tendencia még erősebb lehet.