MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Ha elfáradtál, aludj egy dobozban állva!

Ha elfáradtál, aludj egy dobozban állva!

startlap.hu • fotó: dailystar.co.uk, ladbible.com

Vannak, akik a fáradtságtól az asztalukra borulva, mások elvonulnak a mosdókba, hogy öt-tíz perces pihenőidőt nyerjenek.

Japánban köztudottan óriási jelentősége, tisztelete és társadalmi megbecsülése van a munkának: épp ezért nem csoda, hogy a szigetországban élnek a világ egyik leginkább túlhajszolt, legtöbb munkaórát vállaló dolgozói. Olyannyira, hogy évente nagyjából kétezer ötszáz-háromezer öngyilkosságot tulajdonítanak például a munkahelyi stressznek. Erre a végzetes kifáradásra, kiégésre próbál most megoldást kínálni egymással karöltve két japán cég, az Itoki Corporation és a Koyoju Gohan KK.

A cég tervezői ugyanis egy olyan álló alvódobozt készülnek a piacra dobni, amiben a munkavállalók napközben, ha fáradtnak, kimerültnek érzik magukat, megpihenhetnek. Az első hallásra – valójában másodikra is – meglepőnek, sőt szinte elképzelhetetlennek tűnő ötlet, a tervezők szerint hosszú évtizedes problémát hivatott megoldani a japán munkavállalók életében.

A kutatásokat és a felméréseket figyelembe véve egyértelműen kiderül, hogy szinte minden, irodában dolgozó munkavállaló egy héten több alkalommal is elbóbiskol a munkaidő alatt.

Vannak, akik a fáradtságtól az asztalukra borulva, mások elvonulnak a mosdókba, hogy öt-tíz perces pihenőidőt nyerjenek. És ez semmiképpen sem egészséges – idézi a designtaxi.com az Itoki cég tervezőjét, Saeko Kawashimát. – Ezeknél a megoldásoknál sokkal egészségesebb és átláthatóbb megoldást próbálunk nyújtani azoknak, akik túlhajszoltnak, fáradtnak érzik magukat a nap folyamán. A tapasztalat az, hogy nálunk még mindig titkolják az emberek az irodákban, amikor kimerülnek – ezért inkább kiskapukat, olyan megoldásokat keresnek a pihenésre, amik nem csak feleslegesek, de veszélyesek is.

Az egyelőre még csak papíron és terveken létező, de az ígéret szerint még az idén piacra kerülő alvódoboz kialakítása sem mindennapi. Az egyébként leginkább egy koporsóra hasonlító eszköz három pontot biztosít tartást a testnek: a nyak résznél, a csípőnél és a bokáknál – ezzel igyekezve garantálni a biztonságot. Emellett a doboz természetesen belülről ki is van párnázva, illetve a teljes sötétség is biztosított, a tervezők elmondása szerint a benne pihenők úgy érezhetik magukat, akár a flamingók.

Európai szemmel akármennyire is furcsának tűnik ez a megoldás a munkahelyi pihenésre, Japánban a munkáltatók örömmel fogadták a kezdeményezést és a hírek szerint már több nagy cég is jelezte, hogy szeretnék bevezetni a munkahelyeiken az álló alvódobozt. Abban viszont szinte biztosak vagyunk, hogy nálunk sem a közeli, sem a távoli jövőben nem találkozhatunk majd ilyen „koporsókkal”.