Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Ha az infláció tartósan kétjegyű, és ezzel egyidőben a deviza erősen leértékelődik...

Ha az infláció tartósan kétjegyű, és ezzel egyidőben a deviza erősen leértékelődik...

hvg.hu

„Most olyan a magyar gazdaság helyzete, amilyen Latin-Amerikában az összeomlás előtt."

El kell döntenie a kormánynak, tovább hajszolja-e a növekedést, vagy nekiáll stabilizálni a gazdaságot. A kérdés az, hogy Orbán Viktor vállalja-e a rövid távú érdekei feladását – ezt elemzik szakértők az e heti HVG-ben.

Ha a kormány nem úgy dönt, hogy lenyeli a keserű pirulát, és a növekedés hajszolása helyett stabilizálja a gazdaságot, akkor aligha kerülhető el, hogy Magyarország a török pályára álljon. Ezt a riasztó prognózist adta az e heti HVG-nek nyilatkozva Zsiday Viktor, a Citadella befektetési alap kezelője.

Rüdiger Dornbusch közgazdász elméletét idézte fel, amely szerint a latin-amerikai gazdasági populizmusnak három fázisa van. Ezek közül a harmadik szakasz – amelynek a vége az, hogy a deviza összeomlik, korlátozni kell a pénzváltást, nem lehet hitelt felvenni, és bankválság alakul ki – úgy szokott indulni, hogy az infláció tartósan két számjegyű, és ezzel egy időben a deviza erőteljesen leértékelődik.

Nálunk a leértékelődés már folyamatban van, az infláció még „csak” az egymást követő második hónapban van 10 százalék fölött.

A latin-amerikai példákhoz hasonlít a török, és az előzményeit nézve a magyar is: a politikusok úgy gondolták, feltaláltak valamit, amivel kihozhatják az országot a gazdaságból, pedig a fejlődés más okból következett be. Amikor pedig kifulladna a gazdaság, alacsony kamatokkal, olcsó hitellel és hatalmas állami költekezéssel próbálkoznak, ellenkező esetben a népakarat könnyen elsöpörhetné a nárcisztikus politikai erőt.

A GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese, Karsai Gábor pedig azt mondta a HVG-nek: a kormány a lehető legkisebb mértékű valódi változásra törekszik.