MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Ha a legjobb minőségű oktatást a tanító szakos nyújtja, akár 8. osztályban

Ha a legjobb minőségű oktatást a tanító szakos nyújtja, akár 8. osztályban

hvg.hu

A hatályos rendelet alapján bármilyen tanító bármit taníthat, de a minisztérium nem aggódik.

Két ponton is jelentősen belenyúlt a kormány a felsősök képzésébe a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény végrehajtási rendeletében.

Egyrészt lehetővé tette, hogy

szakos tanár mellett tanítók is tarthassanak órát 7-8. osztályban is,
másrészt, és ez tűnik a durvábbnak, eltörölte azt a kitéltet, hogy a tanítónak a szükséges műveltségi területi végzettséggel kell ehhez rendelkeznie.

Az év végéig hatályos szabály az utóbbit előírta, azzal együtt, hogy csak az 5-6. osztályba engedte fel a tanítókat, akik arra a korosztályra még kapnak képzést. A nagyobbakra viszont nem.

Megkérdeztük a Belügyminisztériumot, hogy tévedésből hagyták-e le a végzettségre vonatkozó feltételt, vagy innentől tényleg taníthat bárki matekot, természettudományos tárgyat, magyart, nyelvet és történelmet, és ha igen, nem gondolják-e, hogy túlzottan leromlik az oktatás minősége.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha marad a műveltségi területre vonatkozó megkötés, a tanítók kapnak-e kiegészítő képzést, hogy felsőbb évfolyamokat is hatékonyabban taníthassanak. Kérdéseinkre a Belügyminisztérium a következő választ küldte: "a tanítók eddig is jogszerűen taníthattak az 5. és 6. évfolyamokon, az új szabályozás ezt a lehetőséget bővítette.

A lehetőség annyit jelent, hogy ha az iskolai igazgatója úgy értékeli, hogy a tanulóknak a legjobb minőségű oktatást az adott tanító szakos kolléga nyújthatja, akkor megvan a lehetősége arra, hogy az óra megtartására az érintett tanítót jelölje ki.

Amennyiben a tanító a feladatra nem alkalmas, akkor az igazgató nem fogja a felső tagozaton óratartásra felkérni."

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábban tiltakozott a lépés ellen. Kora délután tárgyalnak Maruzsa Zoltán államtitkárral, és Nagy Erzsébet PDSZ ügyvivő a hvg.hu-nak azt mondta, ezt a témát is felvetik majd.