Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Gyümölcsfák, amiket nem kell permetezni

Gyümölcsfák, amiket nem kell permetezni

reblog.hu/hkzs

Az alábbi gyümölcsfák viszonylag ellenállóak a mostanság pusztító kórokozókkal.

 

A monília miatt egy szem meggy és cseresznye sem termett, már olyan beteg az alig 7 éves meggyfája, hogy mielőbb ki kell vágatni. Lehet, hogy ha az év során 3-4 alkalommal megpermetezte volna, akkor nem így állna a helyzet, de kinek van manapság kapacitása permetezésre, illetve ki meri vegyszerekkel megszórni a légszennyezés miatt amúgy is károsanyagokkal beterített kertjét? Ahol gyerek vagy a kertbe kijáró házikedvenc (kutya, macska, nyúl stb.) van, ott erről szó sem lehet. Arról nem is beszélve, hogy a permetezés károsan hat a beporzó rovarokra, így az egyre többet szenvedő méhekre.

Ugyanakkor szeretne valamilyen kisméretű gyümölcsfát ültetni helyette, hiszen nagy élmény a saját kertben szedett gyümölcsöt enni. És nem csak élmény: felmérések alapján az a gyerek, aki saját termésű gyümölcsöt, zöldséget ehet, felnőve is gyakran fog enni zöldséget, gyümölcsöt, vagyis gyermekkorban meg lehet alapozni a hosszú távú egészséges táplálkozást. Sőt, a rendszeresen zöldséget, gyümölcsöt fogyasztó gyerekeknek jobb volt a mentális állapotuk egy kutatás szerint. De a gyerek akkor fog több zöldséget és gyümölcsöt enni, ha a szülője, nagyszülője is eszi, illetve termeszti és együtt fogyasztják el. Nem kell mázsányi mennyiségekre gondolni, elég néhány étkezésnyi, vagyis akár egy gyümölcsfa is megteszi.

Az alábbi gyümölcsfák viszonylag ellenállóak a mostanság pusztító kórokozókkal, kártevőkkel szemben, de nyár végétől akár késő őszig szedhetünk róluk friss gyümölcsöt az egész család örömére.

Vadcitrom (Poncirus trifoliata)


KÉP: PhillyOrchards

Alacsony igényű, de nagy tűrőképességű gyümölcsfa, télálló citromnak is nevezik. Fává nevelhető cserje, 4-5 méteresre nő meg, akár sövénynek is ültethető, mert 3-5 centi tövisei vannak. Ez ugyan némileg megnehezíti a gondozását, cserébe viszont egy fáról akár 25 kiló gyümölcsöt szüretelhetünk, amiből mennyei citromlekvárt lehet főzni! Sőt, a megszárított leveleit teának készíthetjük el.

Datolyaszilva (khaki, sharon) (Diospyros kaki)


KÉP: Pixabay

Kompakt méretű, mutatós gyümölcsfa, amely viszonylagos fagyállósága révén elviseli a hazai teleket. Vitaminokban gazdag, gyógyhatású gyümölcsei alma méretűek, viszonylag késői virágzás után ősszel érnek. A sárgás, narancsos színezetű gyümölcs szedésével érdemes megvárni az első fagyokat, hogy megcsípje a dér: attól még édesebb lesz. Az állaga pedig a sárgabarackéra emlékeztet.

Mézalmácska (fanyarka) (Amelanchier lamarckii)


KÉP: Unsplash

Karcsú fává nevelhető cserje, de akár ehető sövénynek is ültethető. Vegyszermentesen termeszthető, tavasszal gyönyörű fehér virágerdővel díszíti a kertet. Igénytelen növény, ellenálló az időjárási szélsőségekkel szemben, elviseli akár a félárnyékos helyet is. Magas vitamintartalmú, alma formájú aprócska gyümölcsét a madarak is nagyon szeretik. Leveleiből emésztést támogató tea főzhető.

Indián banán (pawpaw) (Asimina triloba)

KÉP: Wikipedia

Észak-Amerika keleti és kanadai részén honos gyümölcsfa, amely nálunk kb. 3-6 méteresre nő meg. Virágai részben öntermékenyülőek, de érdemes két fát ültetni a biztos hatás érdekében. Vegyszermentesen termeszthető, télálló, talajban sem válogatós. A 10-40 dekás gyümölcsök íze egyesíti magában a mangó, az ananász és a banán ízvilágát.

Kínai datolya (gumicukorfa, jujuba) (Ziziphus jujuba)


KÉP: Pixabay

Gyógyhatású gyümölcse egész Ázsiában keresett. Télálló, 5-6 méteres fává nő meg, szép formájával minden kert dísze. Már 1-2 éves korában termőre fordul. Későn hajt ki, ezért a fagyokra nem érzékeny, és mély gyökérzetének köszönhetően a szárazságot is jól tűri. Gyümölcsei 1,5-5 cm hosszúak, akár novemberig szüretelhető. A gyümölcs frissen is fogyasztható, vagy aszalva, esetleg lekvárként.