MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Gyümölcs, amit bűntudat nélkül fogyaszthatunk

Gyümölcs, amit bűntudat nélkül fogyaszthatunk

divany.hu/Juhász Marianna

A sárgabarackot egyre többen nemcsak az egészség, hanem a szépség megóvása érdekében is fogyasztják.

Bár a sárgabarack szezonja június végétől augusztus elejéig tart, a legjobb az lenne, ha egész évben fogyaszthatnánk. Szerencsére nem kell nélkülöznünk az év egyéb részében sem, hiszen aszalva vagy befőtt formájában is kiválóan hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez.
A sárgabarackot egyre többen nemcsak az egészség, hanem a szépség megóvása érdekében is fogyasztják. Miután igen alacsony a kalóriatartalma, ennek ellenére mégis egy tápláló gyümölcs, mindenféle bűntudat nélkül, bátran ehetünk belőle annyit, amennyi csak jólesik. Bár a sárgabarackot sokan Örményországból eredeztetik, egyes szakértők szerint már az ókori Rómában és Görögországban is ismerték és termesztették. Nézzük, miért olyan kedvelt évezredek óta ez az illatos, édesen fanyar ízű gyümölcs.

Tápláló és antioxidánsban gazdag

A sárgabaracknak alacsony a kalória- és zsírtartalma, ugyanakkor kiváló A-, C- és E-vitamin-forrás. Mindemellett kitűnő forrása a béta-karotinnak, a luteinnek és a zeaxantinnak, amelyek mindegyike erős antioxidáns, és segítenek leküzdeni a sejtkárosító szabad gyököket a szervezetben.

A legjobb, ha egészben és hámozatlanul fogyasztjuk a sárgabarackot, mert a bőre nagy mennyiségű rostot és tápanyagot tartalmaz.

A MAGJÁT AZONBAN DOBJUK EL, MERT TILOS ELFOGYASZTANI.

Magas a gyümölcs flavonoidtartalma is, ami megvéd az olyan krónikus betegségektől is, mint a cukor- és szívbetegségek.

A sárgabarackban lévő kálium segíti az idegi jelátvitelt, az izom-összehúzódásokat és a folyadékegyensúlyt. A gyümölcs fogyasztása segíthet megelőzni a magas vérnyomást, és csökkentheti a stroke kockázatát.

A fiatalok és az idősek szemét is megvédi

A sárgabarack számos olyan vegyülettel büszkélkedhet, melyek elengedhetetlenek a szem egészsége érdekében, beleértve az A- és E-vitamint. Az A-vitamin létfontosságú szerepet játszik az éjszakai vakság megelőzésében, mely a fénypigmentek hiánya miatt kialakuló rendellenesség. Az E-vitamin pedig egy olyan zsírban oldódó vitamin, amely közvetlenül megvédi a szemet a szabad gyökök okozta károktól.

A barackban lévő béta-karotin, amely a gyümölcs sárgás-narancssárga színét adja, az A-vitamin előfutáraként szolgál, ami azt jelenti, hogy a szervezet képes vitaminná alakítani.

A sárgabarackban lévő karotinoidok és xantofillek megóvhatják a szemünket a károsodásoktól, elsősorban az öregedéssel együtt járó betegségektől, például a súlyos makuladegenerációtól.

De nem csak az idősebbeknek érdemes a látást védő sárgabarackot enni. A kutatók szerint a gyümölcs egyik hatóanyaga, a lutein a retinát is védheti a kékes árnyalatú fény okozta károsodásoktól. Ez az a fény, mely a számítógépek, tabletek és okostelefonok képernyőjéről származik.

Megőrzi a bőr fiatalságát

A sárgabarack jótékony hatását a kozmetikai ipar is felfedezte. Köztudott, hogy ráncok és a különféle bőrkárosodás okaiért főként az olyan környezeti tényezők a felelősek, mint a napfény és az ultraibolya (UV-)sugárzás, a környezetszennyezés, a dohányzás és a leégés. Ám a sárgabarack által biztosított antioxidánsokkal teli egészséges étrenddel elkerülhetjük a bőrkárosodást.

A gyümölcsben található C- és E-vitamin van ebben a legnagyobb segítségünkre. A C-vitamin különösen a szabad gyökök semlegesítésével véd az UV-sugárzástól és a környezeti szennyeződésektől.
Továbbá a C-vitamin az, amely segít a kollagéntermelésben, amely tartást és rugalmasságot ad a bőrnek. A béta-karotin haszna pedig abban is megmutatkozik, hogy megvédhet a leégéstől. Ez azonban nem jelenti azt, hogy annak, aki napon tartózkodik, ne kellene fényvédő krémet használnia.

Elősegítheti a bélrendszer egészségét

A sárgabarack kiváló forrása az oldható rostoknak, amelyek táplálják az egészséges bélbaktériumokat, és javíthatják az emésztést.
A gyümölcsben lévő vízben oldódó rostok, például a pektin vagy a poliszacharidok fontos szerepet játszanak az egészséges vércukor- és koleszterinszint fenntartásában is.

Gondoskodik a szervezet hidratálásáról

Talán kevesen tudják, de a sárgabaracknak igen magas a víztartalma, ami segít a vérnyomást, a testhőmérsékletet és a pulzusszámot is szabályozni, továbbá óvja az ízületeket. Egy csésze (165 gramm) felszeletelt, friss sárgabarack csaknem másfél deciliter vizet biztosít a szervezetünknek.

Mivel sokan nem isznak elég vizet, a friss gyümölcs fogyasztása segíthet a napi folyadékszükséglet kielégítésében. A hidratáltság kifejezetten fontos a nyári hőségben, mert ha a folyadékfogyasztás csökken, az keményebb munkára készteti a szívünket.