MENÜ
2022. szeptember 27.
Adalbert
Gyulladáscsökkentő és potencianövelő hatással is bír

Gyulladáscsökkentő és potencianövelő hatással is bír

divany.hu, fotó: napidoktor.hu

A világ legdrágább fűszerének tudományosan alátámasztott előnyei.

Meglepő, de a sáfrány régen az egyik legnépszerűbb gyógynövény volt, ma viszont legtöbben csak konyhai felhasználásáról ismerik. Pedig ha valamit több ezer évig használtak őseink egészségmegőrzésre, annak bizony lehet alapja. Megvizsgáltuk, mit igazolt erről a modern orvostudomány.

A vörös aranyként is emlegetett fűszersáfrány az egészséged szempontjából is nagyon értékes. Alkalmazása egészen az ókori időkig nyúlik vissza, a növényt már az „Ebers”-féle papirusztekercsek, a Biblia és az ősindiai írások is említik. Bár a jellegzetes fűszer, amelynek többféle gyógyhatást tulajdonítanak, végigkísérte az emberiség történelmét, előállítása ma épp olyan összetett és viszontagságos feladat, mint egykor, ami vastagon jelentkezik az árában is.

Kedvező egészségügyi hatásairól már ókori írások is beszámolnak, ma pedig számos szakember foglalkozik azzal, hogy klinikai kutatásokkal igazolják az évezredek alatt megismert és tapasztalt gyógyhatásokat. A borsos árú fűszerben számos hatóanyagot, többek között safranolt, krocilt és krocetint találtak. A legtöbb klinikai vizsgálat a sáfrány depresszióellenes hatásának tanulmányozására irányul – egészen biztató eredményekkel.

A sáfrány leginkább a hangulatra gyakorolt pozitív hatásairól ismert. Erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező antioxidáns, amely segíthet az olyan betegségekben, mint a szívbetegség, az elhízás, az Alzheimer-kór és a cukorbetegség.

Ősidők óta használják gyógyászati célokra, különösen a Közel-Keleten és Görögországban. A modern kutatások alátámasztják a sáfrány egészségügyi előnyeit a gyulladástól a depresszióig. Az egészségügyi előnyök mellett a sáfrány felhasználható színezékekben, alkalmazzák parfümökben és ételek ízesítésére is.

„A sáfrány a világ legdrágább fűszere, ami részben annak köszönhető, hogy nehéz a betakarítása” – mondja Christine Bishara, a From Within Medical alapítója. „A sáfrányszálak jelen vannak a sáfrányvirágban, és nehéz begyűjteni, mivel minden szálat egyenként, kézzel kell betakarítani” – mondja. A betakarítás után a sáfrányt megszárítják, és eredeti, szálas formájában értékesítik, vagy porrá őrlik, amelyet aztán olyan termékekben használnak fel, mint a tea vagy az egészségügyi kiegészítők.

Milyen előnyei vannak a sáfránynak?

A sáfrány erős gyógynövény, mert több mint 150 kémiai vegyületet tartalmaz, amelyek némelyike nagy hatással lehet az egészségre, vallja Jelena Deshko természetgyógyász és háziorvos.

Íme néhány a sáfrány tudományosan alátámasztott egészségügyi előnyei közül:

1. Javítja a hangulatot, és küzd a depresszió ellen
„A sáfrány a hangulatra gyakorolt pozitív hatásai miatt az egyik legismertebb és a legtöbbet kutatott fűszer” – mondja Deshko. Egyes kutatások azt sugallják, hogy segíthet megelőzni a depressziót.

Egy 2019-es orvosi felülvizsgálat, amely kilenc tanulmányt tartalmazott, a sáfrány enyhe vagy közepesen súlyos depresszióra gyakorolt hatásáról megállapította, hogy a fűszer „jelentős hatással bírt” a depresszió súlyosságának csökkentését illetően.

Egy másik 2019-es orvosi felülvizsgálat megállapította, hogy a szárított, kivonat és kapszulázott sáfrány farmakológiai dózisai szabályozzák a neurotranszmittereket, köztük a szerotonint.

2. Csökkenti a gyulladást, és antioxidánsként működik
Bishara szerint a sáfrány számos antioxidánst tartalmaz, melyek segítenek mérsékelni és megelőzni a sejtkárosodást, valamint csökkentik bizonyos betegségek kockázatát. A sáfrány esetében antioxidáns tulajdonságai segítenek csökkenteni a gyulladást, amely állapot számos betegséghez kapcsolódik.

„A sáfrány erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek az olyan betegségekben, mint a szívbetegségek, az elhízás, az Alzheimer-kór és a cukorbetegség” – emelte ki Bishara. Hozzátette: ezek megvédhetik a szervezetet számos betegségtől, többek között az alábbiaktól:

Alzheimer-kór: A krocinról kimutatták, hogy segít az Alzheimer-kórban szenvedőknek azáltal, hogy csökkenti az agy degenerációját.

Rák: A karotinoidokról kimutatták, hogy védőhatást fejtenek ki a rák és a daganatképződés ellen, és segítik a rákkezeléseket, például a kemoterápiát állatmodellekben.

Szívbetegség: A sáfrányról kimutatták, hogy állatmodellekben csökkenti a koleszterinszintet és az elhízást, ezért a kutatás azt sugallja, hogy csökkentheti a szívroham kockázatát.

Cukorbetegség: A krocetint összefüggésbe hozták az inzulinrezisztencia megelőzésével, amely állapot „előszobája” a 2-es típusú cukorbetegségnek.

Bár a sáfrányt általában biztonságosnak tekintik megfelelő dózisokban rövid távú felhasználásra vagy főzés közben, fontos, hogy az érintett minden esetben beszéljen kezelőorvosával, mielőtt bármilyen gyógynövény-kiegészítőt elkezdene használni, beleértve a sáfrányt is, mert akár káros hatással is lehet az egészségére. Például míg az alacsony dózisok biztonságosak lehetnek a terhesség alatt, a nagy dózisú sáfrány összefügghet a vetélésekkel, ezért a terhes nőknek óvatosnak kell lenniük fogyasztása előtt.

3. Befolyásolja a szexuális és reproduktív egészséget
A szexuális diszfunkció kezelése a sáfrány egyik ősi hagyományos felhasználási módja. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a sáfrány javíthatja a szexuális és reproduktív egészséget. Egy kisebb, 2008-as tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik napi 30 mg sáfrányt bevettek, kevesebb PMS-tünetet tapasztaltak, mint a placebót kapó nők.

Egy 2012-es tanulmány megállapította, hogy napi 30 mg sáfrány segíthet ellensúlyozni az SSRI-k depresszió elleni gyógyszereinek szexuális mellékhatásait nőknél, beleértve a hüvelyszárazságot és a szex közbeni fájdalmat.

Egy 2009-es kis tanulmányból az is kiderül, hogy napi 200 mg sáfrány növelheti az erekciók számát és időtartamát az erekciós zavarral küzdő férfiaknál.

Általánosságban elmondható, hogy biztonságos a sáfrányt beépíteni az étrendbe, zárta Bishara, aki azt javasolja, forraljunk fel néhány szálat vízben, hogy tea legyen, és keverjünk bele mézet, hogy egy kis édességet adjunk az italnak. A sáfrányt rizshez, tojáshoz, tenger gyümölcseihez és csirkehúshoz is keverhetjük.