Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Gombák a kártevők ellen

Gombák a kártevők ellen

agroinform.hu

A gombák javíthatják a növényvédelmi beavatkozások hatékonyságát.

A Koppenhágai Egyetem kutatói bebizonyították, hogy bizonyos gombák jelenléte erősítheti a búza immunrendszerét, és vegyszerek alkalmazása nélkül is megvédheti azokat a kártevőktől, ami különösen a kórokozókat közvetítő levéltetvek esetében bír nagy jelentőséggel.
A levéltetvek tápanyag-elszívó tevékenysége ugyanis alapvetően visszaveti a búza fejlődését. Az immunerősítő program keretében végzett kísérletek megmutatták, hogy ezek közül két gombafaj egy különleges szimbiózist alakított ki a növényekkel, ami a levéltetvek invázióját lényegesen gyengítette, és ezáltal a rovarirtó szer igényt a töredékére csökkentette – írja a sciencedaily.com.

A kísérletekből az egyetemi kutatócsoport feltárta azt az eddig ismeretlen védelmi mechanizmust, amellyel a gombák képesek megóvni a növényeket a rovarkártevőktől. A kutatók szerint a szóban forgó, védelmező gombfajokat – nagy valószínűséggel – más növényfajokkal is lehet társítani. Ezeket a védő gombákat már a csávázószerrel fel lehet vinni a növényekre, biztosítva azok induló fejlődését.

Nicolai Vitt Meyling, növény- és környezetvédelmi professzor elmondta, hogy amennyiben ezt előbb vagy utóbb sikerül több növény esetében megvalósítani, az nagy mértékben javíthatja a növényvédelmi beavatkozások hatékonyságát, és mérsékelheti a környezetszennyezést Dániában és világszerte.