MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Giga zöldségfarm épül Dubajban

Giga zöldségfarm épül Dubajban

hvg.hu

Minden egyes nap 8000 kilónyi zöldséget fog termelni.

A Dubaj déli részén található 330 ezer négyzetméteres területen évente több mint 1 millió kilogramm leveles zöldséget – többek között petrezselymet, kelkáposztát, spenótot és különféle salátákat –, fűszernövényt, mikrozöldséget, termesztenek. Ez a Bustanica farm, melyben akkora fantáziát látott az Egyesült Arab Emírségek légitársasága, hogy nemrég kivásárolta alapítótársát, így az Emirates egyedüli tulajdonosa lett a létesítménynek.

A Bustanica érdekessége, hogy a hagyományos növénytermesztési módszerekhez képest 95 százalékos vízmegtakarítással zajlik a munka. Ez egyébként nem dubaji különlegesség, szakértői számítások szerint a hasonló, vertikális farmokon akár 98 százalékkal kevesebb víz is elég lehet a hagyományossal megegyező minőségű növények nevelgetéséhez.

A vertikális farmok további előnyei közé tartozik, hogy olyan helyen is lehet gazdálkodni, ahol a talaj minősége rossz, ráadásul a függőleges terjeszkedés miatt nincs szükség akkora területre, mint amekkora földet hagyományos növénytermesztés igényel. Az sem mellékes, hogy az ott nevelkedő növények nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak. Hátrányuk ugyanakkor, hogy a rendszer felépítéséhez nagy kezdeti beruházásra van szükség, a költségeket pedig jelentősen növeli a folyamatos LED-es világítás igénye.

Most egy újabb létesítmény épül, a CNN szerint a 12 méteres magasságig felnyúló GigaFarm a Food Tech Valley néven emlegetett városrészben kap majd helyet, és 83 612 négyzetméteren zajlik majd a növénytermesztés. A projektet az Egyesült Arab Emírségekben alapított ReFarm nevű vállalat viszi.

A GigaFarm építésével az egyik legfontosabb cél, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az ENSZ szerint a globális kibocsátás harmadáért az élelmiszeripar a felelős. A szárazföldi növénytermesztés ennek kétharmadát teszi ki: a termelés a műtrágyázással együtt 39, a forgalmazás pedig 29 százalékot tesz ki ebből.

Ennek mérséklése érdekében a GigaFarm a keletkező hulladékot – legyen szó élelmiszerhulladékról vagy szennyvízről – a mezőgazdaságban hasznosítható anyagokká, például komposzttá alakítja. Évente 3 millió kilogramm leveles zöldséget, fűszernövényt és palántát termesztetnének így. Ezáltal az Emírségek élelmiszerimport-szükségletét is csökkenthetik, zsugorítva a karbonlábnyomot.

A GigaFarm évente 50 ezer tonnányi élelmiszer-hulladék újrahasznosítását tervezi, és az ebből a folyamatból származó víz elegendő lehet ahhoz, hogy ne kelljen plusz forrásból vizet bevonni a rendszerbe.

A GigaFarm vertikális gazdálkodási infrastruktúráját a skót Intelligent Growth Solutions (IGS) nevű cég építi fel. A vállalat egy olyan rendszert biztosít, ahol a növények nem hagyományos talajban, hanem tápoldatban és kókuszrostban nevelkednek. A cég többszintes tornyokat képes létrehozni, ahol a tálcákat LED-ek világítják meg, biztosítva a növekedéshez szükséges fényt. Emellett a torony képes szabályozni a hőmérsékletet, a páratartalmat, sőt, akár a tápanyag összetételét és szintjét is.

A GigaFarm felépítése átszámítva mintegy 118 milliárd forintba kerül. Az egységet várhatóan 2026-ban nyitják majd meg.

info@csaposuli.hu. A Tab billentyűvel szúrhatja be.