MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Füstmentessé válhat Svédország – Európában elsőként

Füstmentessé válhat Svédország – Európában elsőként

szabadeuropa.hu

„Szeretünk egészségesen élni, szerintem ez az ok."

Mára 5,6 százalékra csökkent a skandináv államban a napi szinten dohányzók aránya, amely az Európai Unióban a legalacsonyabb érték.

A füstmentessé váláshoz ennek az aránynak öt százalék alá kellene mérséklődnie, ami most elérhető közelségben van, mivel a svéd közegészségügyi hivatal közölte, hogy a szám továbbra is csökken.

A napi szinten dohányzók aránya a 15 évnél idősebbek körében EU-átlagban 18,5 százalék az Eurostat statisztikái szerint.

Szakértők szerint a svédországi előrelépés a már évtizedek óta tartó dohányzásellenes kampánynak és a vonatkozó törvényi szigorításoknak köszönhető. Fontos kiemelni mindazonáltal a más tagállamokban betiltott snüssz helyi népszerűségét. A cigaretta egyik kevésbé káros alternatívájaként számontartott terméket a felső ajak és az íny közé kell helyezni, rágás nélkül szabadít fel a szájban nikotint.

Ehhez kapcsolódóan: Lesznek-e az EU-ban dohányzásmentes generációk?

„Szeretünk egészségesen élni, szerintem ez az ok – mondta a Stockholmban élő Carina Astorsson, aki soha nem dohányzott. – Nem szeretem a szagát, vigyázni próbálok a testemre” – tette hozzá.

Húsz évvel ezelőtt a svéd társadalom még közel húsz százaléka számított dohányosnak, ami már akkor is alatta volt a globális átlagnak.

Franciaország rekordmértékű csökkenést regisztrált 2014 és 2019 között, a koronavírus-járvány idején azonban megtorpant a folyamat, amit sokan az erősebb stressz számlájára írtak. 2021-ben a 18 és 75 év közötti lakosság mintegy negyede dohányzott rendszeresen.

A svéd hatóságok szigorúbb intézkedéseket vezettek be más tagállamoknál, szerintük már látszik is az eredmény az egészségügyi mutatókban, például mérséklődött a tüdőrák aránya. Egyebek mellett betiltották a dohányzást különböző közterületeken, majd az éttermekben, kávézókban és más helyeken, ezzel párhuzamosan pedig megemelték a dohánytermékek jövedéki adóját és korlátozták a reklámozási lehetőségeket.

Mára Európa legtöbb országában tilos a dohányzás az éttermekben és a bárokban, azonban Svédország ezt a vendéglátóhelyek teraszára is kiterjesztette 2019-ben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rámutatott, hogy Svédországban a felnőtt lakosság több mint húsz százaléka fogyaszt dohányterméket, csak ennek legnagyobb részét a snüssz teszi ki. „Nem jelent megoldást egy káros termékről átváltani egy másikra” – hangsúlyozták.