MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Friss felmérés: 10-ből 9-en nyelvvizsgáznának online

Friss felmérés: 10-ből 9-en nyelvvizsgáznának online

eduline.hu

A felmérés válaszadóinak 96 százaléka szívesen kipróbálná az otthonról letehető online nyelvvizsgát.

Tízből kilencen szívesen kipróbálnák az otthonról letehető, online nyelvvizsgát, ehhez szükséges eszközeik is megvannak. A megkérdezettek kétharmada továbbra is komplex vizsgát tenne – ez derül ki az Euroexam International felméréséből.

A korábbi évek első hat hónapjában mintegy 40-42 ezer nyelvtanuló próbálkozott a nyelvvizsga megszerzésével. Az idei év járványhelyzet által érintett hónapjaiban, a nyelvvizsgáztatási főszezonjában is hasonlóan alakult a nyelvvizsga iránti érdeklődés – ez derül ki abból az online felmérésből, amit az Euroexam International 3 140 aktív nyelvtanuló körében végzett el az otthoni online nyelvvizsgáztatás lehetőségét megnyitó kormányrendelet kihirdetése után - írják közleményükben.

A több mint 3000 válaszadó több mint háromnegyede úgy nyilatkozott, hogy idén március és szeptember között tervezett nyelvvizsgázni, mielőtt tudomást szerzett volna a koronavírus-járványról. A válaszadó nyelvtanulók további 12 százaléka ugyan nem tervezett nyelvvizsgát, de ha a sikeres részvizsgáért is pluszpontot kaphatna a felvételin, akkor elgondolkodna rajta.

A felmérés válaszadóinak 96 százaléka szívesen kipróbálná az otthonról letehető online nyelvvizsgát. A kitöltők 62 százaléka szerint a jelenlegi helyzetben egyenesen ez lenne a legjobb megoldás. 32 százalék számára fontos szempont, hogy az online vizsga ne térjen el a már megismert nyelvvizsgától, amire eddig papíron készültek - emelik ki a felmérés készítői. Hozzáteszik, a válaszadók 31 százalékának nagyon fontos lenne, hogy megfelelő segítséget kapjon a számítógépes vizsga megismeréséhez és a gyakorláshoz. Csupán 186-en mondták azt, hogy egy ilyen vizsgába nem merne belevágni.

Technikai akadály se lenne?

A döntő többségének az otthoni nyelvvizsgának nem lenne technikai akadálya, hiszen 78 százalék háztartásában van olyan laptop, amelyben van beépített webkamera és mikrofon, további 10 százalék pedig olyan asztali gépet tudna használni, amelyhez külső webkamera és mikrofon csatlakozik. Közülük 93 százalék ráadásul úgy nyilatkozott, hogy egyszerre kettő, kamerával rendelkező eszközt, kamerás-mikrofonos számítógépet és kamerával ellátott mobiltelefont is tudna használni, ha az otthoni nyelvvizsga ezt megkövetelné.

„Ez az adat azért különösen érdekes, mert az otthoni nyelvvizsgák esetében e két eszköz egyidejű használata biztosíthatja a személyes jelenlétű, akkreditált tantermi vizsgákhoz hasonló hitelesség és biztonság megteremtését. A „virtuális vizsgafelügyelő” ily módon a vizsgázó környezetére is ráláthat, ezzel kiküszöbölhetők az esetleges csalások” – mondja Rozgonyi Zoltán, az Euroexam International vezetője.

Az Euroexam-felmérés válaszadóinak közel kétharmada úgy nyilatkozott, hogy a közeljövőben komplex nyelvvizsgát szeretne tenni, és a részvizsgát csak 26,3 százalék választaná.