Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Fordult a munkaerőpiacon a kocka, tolonganak a jól fizető állásokért

Fordult a munkaerőpiacon a kocka, tolonganak a jól fizető állásokért

hvg.hu

Ugyan alacsony a munkanélküliség, de sokan szeretnének magasabb fizetésért váltani.

Az elmúlt pár hónapban látszólag nagyon sokat lazult a magyar munkaerőpiac. Feszes viszonyokról akkor beszélünk, ha viszonylag sok a meghirdetett álláslehetőség, és arra viszonylag kevés a jelentkező, és a magyar helyzetre az elmúlt pár évben leginkább ez volt jellemző. Az utóbbi időben azonban fordult a kocka – írja elemzésében a G7.

Azok a munkavállalók jelentek meg a piacon, akiknek ugyan van állásuk, de a reálbér-csökkenést súlyosnak érzik. A jobban keresők és a képzettek kerültek elő, de ebbe beletartoznak a szakmunkások is olyan szakmákban, amelyekre korábban egyáltalán nem volt jelentkező, ilyen például a villanyszerelő, az autószerelő vagy a hegesztő is – mondta a lapnak Nógrádi József, az emberi erőforrás szolgáltatásokkal foglalkozó Trenkwalder csoport kereskedelmi igazgatója.

A Trenkwalder tapasztalatai szerint a szellemi pozíciókra is egyre több a jelentkező, akár 50-100 önéletrajz is beérkezik manapság egy-egy grafikus, marketinges, értékesítő vagy akár jogász álláshirdetésre. Márpedig erre évek óta nem volt példa. A meghirdetett pozíciókra átlagosan 20-25 százalékkal több jelentkezés érkezik.