MENÜ
2024. július 16.
Valter
Figyelmeztető jel az emberiségnek

Figyelmeztető jel az emberiségnek

24.hu

A világ egyik legnépesebb országában napok óta 40 Celsius-fok feletti értékeket mérnek.

A forróság mindenki számára megterhelő, tízezrek kerültek kórházba, a halálos áldozatok pontos száma viszont még nem ismert. Az ázsiai országot sújtó extrém időjárás a világ más államai számára is figyelmeztető jel lehet.

Magyarországról nézve szinte felfoghatatlan, hogy 40-50 Celsius-fokot mutasson a hőmérő, az elmúlt időszakban viszont ez vált valósággá India egyes területein. A teljes városi régióját tekintve mintegy 30 milliós Delhiben múlt héten még 52,9 Celsius-fokos értéket is mértek. Az extrém hőhullám India északi és középső részére csapott le, május végén 37 városban regisztráltak 45 Celsius-fok feletti forróságot – írja a BBC.

A Reuters szerint csak május 31-én legalább 33 ember, köztük 19, az országos választáson szolgálatot teljesítő tisztviselő vesztette életét három államban. Az országban április 19. és június 1. között, hét lépésben rendezték meg a világ legnagyobb választását. A voksolásokon dolgozóknak gyakran egész nap van feladatuk, sokszor pedig a szabadban kell dolgozniuk, ezért a hőhullám alatt különösen veszélyeztetettek.