Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Feldolgozott rovarok az édességekben

Feldolgozott rovarok az édességekben

kirsche.hu

Már régóta fogyasztja a férgeket tartalmazó termékeket: itt van 5 a legnépszerűbb példák közül.

Az Európai Unió 2023 elején engedélyezte, hogy az élelmiszeriparban több rovarból készült terméket használjanak. Néhányan felháborodtak ezen a döntésen, de az igazság az, hogy a rovarokat már régóta lehetett (és lehetett is!) használni. Íme néhány népszerű termék, amelyek összetevői között rovarok is szerepelnek.

A világ számos országában (különösen Ázsiában) a rovarok évszázadok óta a mindennapi étrend részét képezik. Európában ez még mindig vitatott téma. Sokan undorítónak találják a rovarok fogyasztását, és megborzonganak a lehetőség gondolatától. Pedig a rovarokat már régóta használják az élelmiszeriparban. Sok népszerű termék tartalmazza, különösen az édességek. Sokan esznek belőlük anélkül, hogy észrevennék.

Miért adnak rovarokat az élelmiszerekhez?

A tudósok szerint a rovarok jó alternatívát jelenthetnek a hús helyett. Sok fehérjét tartalmaznak, és termesztésük sokkal kevesebb szén-dioxid-termeléssel és vízfogyasztással jár, mint például a sertéshúsé. Az élelmiszeripari vállalkozások számára a rovarok használata jelentős megtakarítást jelenthet. Fontos, hogy a rovarok az élelmiszeriparban is igen széleskörűen felhasználhatók. Például pizza, kenyér, tészta, szószok, zöldséges ételek, húspótlók vagy sörszerű italok előállításához használhatók.

2023-tól a házitücsökpor és a lisztkukac lárvák (fagyasztott, paszta, szárított vagy porított formában) felhasználhatók az élelmiszer-előállításban. Sokkal korábban más rovarokból származó összetevők is engedélyezettek voltak, beleértve egyes színezékeket is. Ezek miatt valószínűleg sokszor ettél már olyan termékeket, amelyeknek az összetevői között giliszták is szerepelnek. Íme néhány a legnépszerűbbek közül:

A Kinder Schoco-Bons csokoládéknak van egy sellakból készült fényes rétege. Az E904 jelzésű anyag egy természetes gyanta, amely férgek (fákban élő bogarak) váladékából származik.

A színes cseppekkel készült Milka csokoládé is tartalmaz sellakot. Ez bevonja a tablettában található kis színes cukorkákat. Egyesek összetévesztik őket a Smarties-szel, de a bevonatuk növényi karnaubaviaszból és méhviaszból készül.

Még a népszerű M&M-ek is tartalmaznak férgeket. Ebben az esetben a szóban forgó összetevő az E102 vagy a cochineal. Ez egy kaktuszférgekből származó festékanyag. Az összetevők között néha így szerepel: „vörös kármin” vagy „kármin”.

A Sour Trolls Worms Luminary zselés babokat szintén kárminnal festik. Az E102 más gumicukrokban is megtalálható.

A fehérjetészta egy másik termék, amelynek összetevői között rovarok is szerepelnek. Ebben az esetben leggyakrabban fehérlegy-lárvákat és tücsköket (2021-ben élelmiszeripari felhasználásra engedélyezett) használnak. A magas fehérjetartalmú termékek, például a szeletek összetevőiben is megtalálhatók.