MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Falfestmény, amely tisztítja a levegőt

Falfestmény, amely tisztítja a levegőt

hvg.hu

Falfestménnyel tisztítják a városi levegőt Varsóban.

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

A bilbaói Guggenheim múzeum reklámhordozóinak bevonása mellett egy nagy méretű varsói felfestményhez is olyan festéket vettek alapul, amivel tisztítani lehet a levegőt – számol be a fejlesztésről az Octogon.hu.

A levegőt tisztító anyagot a NASA fejlesztette ki: a megoldás a fotokatalízisen alapul. Ez egy, a napfény által kiváltott katalitikus folyamat, mely során a levegőben lévő oxigén és vízgőz a káros anyagok egyfajta tisztítószerévé alakul. Ezen az eljáráson alapszik az a festék, amit a felfestményhez is használtak.

Szakértők szerint különösen hasznosnak bizonyul ez a módszer olyan városi területeknél, amelyeket például nem lehet fákkal beültetni: Varsóban két lengyel művész, Dawid Ryski és Maciek Polak készített ilyen festékkel képet, a Converse City Forests projekt részeként egy forgalmas helyen, a Politechnika metróállomás mellett.

A projekt keretében a kezdeményezést az amerikai Converse cipőgyártó cég indította el, 13 művésszel együttműködve nemcsak Varsóban, hanem további 11 nagyvárosban, így például Sydney-ben, Sao Paolóban, Limában és Bogotában is szeretnék így tisztítani a levegőt.