MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Zsírégető étkek – az izlandi nők karcsúságának titka

Zsírégető étkek – az izlandi nők karcsúságának titka

femina.hu / ZÁM ADRIENN

Az izlandi nők karcsú alakjának és hosszú életének titka az életmódjukban és az étrendjükben rejlik.

Az izlandi étrendet a világ egyik legegészségesebb diétái közé választották be, hiszen a szigetország lakóinak napi menüje a földrajzi adottságoknak hála javarészt friss tengeri halakból, tenger gyümölcseiből áll, de bárányhús és különböző tejtermékek is gyakran kerülnek a terítékre.

Nemcsak karcsú alakjukat köszönhetik az életmódjuknak, hanem hosszú élettartamukat is: az izlandi nők átlagos életkora meghaladja a 84 évet, ami kiemelkedő, tekintve hogy Magyarországon a nők átlag élethossza majdnem tíz évvel elmarad ettől, hiszen csak kicsivel több, mint 75 év.Az izlandi nők fogyása2017-ben a világ második legegészségesebb országának választották meg Izlandot a Bloomberg kutatásában, amit egészséges, kiegyensúlyozott étrendjüknek, a tiszta víznek és az aktív életmódjuknak köszönhetnek - mindezek mellett viszonylag kevesen dohányoznak. Nem mellékesen olyan gyorsétteremláncok, mint például a McDonald's, nem találhatók meg a szigetországban.

Az Északi-sarkkörtől délre fekvő szigeten szinte mindent hasznosítanak az emberek, amit csak tudnak, és épp elszigeteltsége okozza azt, hogy a bolygó legtisztább élelmiszereit állítják itt elő. Legelőn nevelik teheneiket, amiket egyébként még a vikingek honosítottak meg a térségben a 870-es években, tejük magas béta-karotin-tartalommal bír, így tápanyagban gazdag vajat, sajtot és joghurtot tudnak előállítani belőlük. A családi gazdaságoknál olyan bárányok húsát árulják, amely állatok egész nyáron a hegyekben legelésztek, a haltenyésztők pedig semmilyen antibiotikumot nem használnak a halak gondozása során. Az élelmiszerek nem nagyüzemekből származnak, hanem családi gazdaságokból, ami rengeteget számít.Az ivóvíz is kristálytiszta, az apró halászfalvak biztosítják Izland tenger gyümölcseire épülő üzleteinek a szívét. A halászok csónakkal eveznek ki az Atlanti-óceánra, hogy hagyományos módszerrel fogjanak tőkehalat, heringet és egyéb tengeri halfélét - kivéve az észak-atlanti lazacot, amelynek óceáni halászatát betiltották. A vadon élő lazacok Izland folyóiból származnak. Ezek a halak tele vannak omega-3 zsírsavval, ami védi az ereket, és bizonyítottan segíti az anyagcsere működését, illetve gyorsítja a fogyást. A bárányaik húsa is bővelkedik ebben az esszenciális zsírban, hiszen teljes értékű étrenden élnek, és szabadon mozoghatnak nagy területen. Friss bárányhúst csak decembertől szeptember elejéig lehet kapni.

Bármennyire is mesebelinek hangzik az ország fenntartható gazdasága, azért érdemes megjegyezni, hogy azon kevés országok egyike, ahol még mindig nem tiltották be a kereskedelmi célú bálnavadászatot, ez feltehetően 2024-ben fog bekövetkezni. Nemcsak étrendjük figyelmre méltó, hanem fizikai aktivitásuk is. Jeleskednek súlyemelésben, Izland 360 ezer lakója közül meglepően sokan végzik, nem véletlen, hogy a világ legerősebb emberei közül kilenc izlandi. Ezt köszönhetik fehérjében gazdag étrendjüknek, mely az izmok tápanyaga, de már az iskolában megszerettetik a gyerekekkel a testmozgás örömét, órarendjüket is úgy alakították ki, hogy minél több mozgás, fizikai aktivitás legyen benne, hetente háromszor van testnevelésórájuk. Valószínűleg ennek köszönhetik, hogy a WHO felmérése szerint mindössze 14%-a az ország lakóinak él mozgásszegény életmódot. Egyébként az egészségmegőrzés és az alakformálás szempontjából minimum 150 percet kellene hetente mérsékelt intenzitású testmozgással tölteni, vagy 75 perc intenzív edzést beiktatni.

Most, hogy egy kis betekintést nyerhettél az izlandi életérzésbe, lássuk, mik azok a tradicionális ételek, amiket akár itt, Magyarországon is el lehet készíteni!Skyr - Izlandi joghurtTipikus reggeli Izlandon a skyr, amit már évszázadok óta fogyasztanak. Olyan sűrű, hogy egyesek inkább krémsajtként hivatkoznak rá. Magyarországon is kapható, és sokkal több benne a fehérje, mint a görög joghurtban, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, és általában kevesebb szénhidrátot, cukrot és zsírt tartalmaz, mint más joghurtok. A benne lévő probiotikumok táplálják a bélflóra jótékony baktériumait, ami elengedhetetlen a fogyáshoz. Önmagában is kanalazható, de akár bogyós gyümölcsöket is beletehetsz, esetleg három kanál zabot, vagy salátaöntetként, tésztákra feltétként is jó választás.

Az izlandi langusztaleves, a humarsúpa langusztából, sótlan vajból, olívaolajból, répából, zellerből, vöröshagymából, paradicsompüréből, paprikából, halászléalapléből, fokhagymából, curryből, tejszínből, száraz fehérborból és metélőhagymából áll, tehát fehérjékben és rostokban egyaránt bővelkedik ez az egytálétel. Hosszan laktat, gyakran egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel vagy kisebb bagettel fogyasztják. Hardfiskur - Szárított halA hagyományos módon elkészített hardfiskurt farácsokon, a szabadban, hűvös levegőn szárítják. Enyhén sós lében áztatják előtte a tartósítás végett, és hogy kissé sósabb íze legyen. Ez az eljárás szinte bármilyen tengeri hallal elvégezhető, leggyakrabban a tőkehalfilét készítik így. A többhetes szárítás után a hal kemény, papírszerű állagú lesz, és sárgás árnyalatot kap. Ez a csemege tele van fehérjékkel és esszenciális zsírokkal, vajas rozskenyérrel szokás fogyasztani feltét gyanánt, és uzsonnára vagy tízóraira is remek választás.Tudd meg, mi a szingapúri nők hosszú, egészséges életének a titka!A szingapúri nők hosszú, egészséges életének és karcsú alakjának a titka az étrendjükben rejlik.