MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
„Ez nem foci, ez embertelenség”

„Ez nem foci, ez embertelenség”

telex.hu / Koroknai Gergely / fotó: eurosport.hu

A Real sztárja kifakadt a szisztematikus rasszizmus miatt.

Megrázó videót tett közzé Vinícius Júnior, a Real Madrid brazil támadója, aki az őt ért rasszista támadásokat osztotta meg egy válogatásban közösségi oldalain. A videóban jól látható, hogy előfordult olyan is, hogy egy komplett stadion skandálta neki, hogy „majom”, másutt pedig a halálát kívánják.

„Minden idegenbeli mérkőzés kellemetlen meglepetés. És ebben a szezonban sok ilyen volt. Halálba kívánás, lógó baba, sok büntethető üvöltés... Mindet felvették” – kezdi a brazil játékos a videóhoz fűzött kommentárját, amiben kiemeli, hogy egyáltalán nem elszigetelt esetekről van szó, mint ahogy azt a (spanyol) média egy részében beállítják, hanem rendszeresen ezt tapasztalja több spanyolországi városban is.

Vinícius felteszi a kérdést, hogy mi hiányzik ahhoz, hogy azonosítsák és megbüntessék ezeket a szurkolókat, miért nem lépnek fel a szponzorok a spanyol bajnokság ellen, miért nem érdekli a tévécsatornákat, hogy hétvégéről hétvégére ezt közvetítik. „A probléma rendkívül súlyos, és a sajtóközlemények már nem működnek. A vádaskodás a bűncselekmények igazolására szintén nem működik.

Ez nem foci, ez embertelenség” – zárja a játékos, aki egyébként jelenleg a világ harmadik legértékesebb futballistája a Transfermarkt szerinti 120 millió eurós piaci értékével.

A Vinícius által megosztott videóban szerepel az az eset is, amikor egy rivális csapat szurkolói egy Vinícius-mezes bábut akasztottak fel egy hídra a Real Madrid edzőközpontjának közelében. A spanyol rendőrség a játékos kifakadása utáni órákban jelentette be, hogy négy embert is letartóztattak az üggyel kapcsolatban.

Vinícius kifakadásának közvetlen előzménye, hogy miután a hétvégi, Valencia elleni mérkőzés után a Real-játékos ismét a rasszizmus elleni fellépést kérte számon, a spanyol bajnokság elnöke, Javier Tebas a hétvégén a játékosnak esett, mondván, előbb tájékozódjon rendesen, mielőtt a ligát kritizálná és sértegetné.

Az eset után Vinícius csapattársai mellett a sportvilág jelentős része is támogatásáról biztosította a brazil játékost. Többek között a brazilok 98-szoros válogatott, kétszeres világbajnok játékosa, Ronaldo, a 81-szeres angol válogatott Rio Ferdinand, a PSG sztárja, Kylian Mbappé, a FIFA elnöke, Gianni Infantino, míg a sportvilágon kívülről a brazil elnök Lula, a hétszeres F1-világbajnok Lewis Hamilton és a 7-szeres Super Bowl-győztes Tom Brady is kifejezte támogatását, felháborodottságát vagy együttérzését.

Eközben az Athletic sportszaklap Vinícius köreire hivatkozva arról ír, hogy a játékos elgondolkodott azon is, kénytelen lesz távozni a Real Madridtól, ha a jövőben is egyedül kell megvívnia ezt a harcot a rasszista szurkolókkal szemben.