MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Ez a két tünet jelezheti, hogy a koronavírus hosszabb ideig rombol majd a szervezetben

Ez a két tünet jelezheti, hogy a koronavírus hosszabb ideig rombol majd a szervezetben

hvg.hu

Amerikai, svéd és brit kutatók szerint a testünk képes jelezni.

A koronavírus-fertőzés rendkívül alattomos betegség, sokaknál ugyanis semmilyen hatása nincs, mások viszont hónapokig szenvedhetnek tőle. Ez utóbbit az elnyúló Covidnak nevezik a szakemberek, és egyáltalán nem olyan ritka, mint azt többen hiszik. De vajon láthatjuk-e előre, hogy a páciens a betegség melyik fokozatával kényszerül megküzdeni? Amerikai, svéd és brit kutatók szerint igen, sőt, két olyan dolog is van, amely a hosszabb/elnyúló Covidot jelezheti.

Az ellenőrzési folyamatnál tartó tanulmány szerint az étvágytalanság, illetve a tartósabb ideig fennálló láz két olyan tünet, amelyek nagyobb valószínűséggel vezetnek a koronavírus hosszabb idejű, egyben súlyosabb (akár kórházi ellátást igénylő) lefolyásához.

A kutatók szerint az elhúzódó Covid jelensége kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki a 70 évnél idősebbeknél, szemben a fiatalabb, 18-49 közti korosztállyal. Érdekes adalék az is, hogy az 50 és 60 év közötti nőknél valamiért gyakrabban alakul ki hosszabb lefolyású fertőzöttség. A kutatóknak ugyanakkor jó hírük is van: az olyan alapbetegségek, mint például cukorbetegség nem növelik annak kockázatát, hogy valaki elnyúló covidos lesz. Az asztmát ugyanakkor ide sorolták.

A szakemberek a két említett tüneten kívül még négy másikat tüntettek fel abban a listában, amely szerintük a betegség hosszabb ideig tartó lefolyását jelezheti: ez a fáradtság, a konstans fejfájás, a rekedt hang és az állandó izomfájdalom.