MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Európai győztes egy magyar rákdiagnosztikai program

Európai győztes egy magyar rákdiagnosztikai program

hvg.hu

Magyar rákdiagnosztikai program lett Európa legígéretesebb techonológiai fejlesztése.

Daganatos betegeknek javasol pillanatok alatt személyre szabott célzott terápiát az Oncompass Medicine Hungary Kft. fejlesztése, ami elnyerte a Jövő Unikornisa európai díját.

Egy magyar cég által a daganatos betegek célzott terápiájának kiválasztására kifejlesztett eszköz nyerte Jövő Unikornisa díjat (Future Unicorn Award). A Digitaleurope szakmai szervezet által odaítélt díjat az az európai technológiai vállalkozás kapja, amelynek jövőbeni értéke meghaladja az egymilliárd dollárt.

A győztes Oncompass Medicine Hungary (OCM) magyar rákkutató cég Real-Time Oncology Treatment Calculator nevű eszköze a daganatukban lévő egyedi génhibák alapján javasol személyre szabott, célzott terápiás lehetőségeket a betegeknek.

A kitüntetést a Rák világnapján vette át Peták István, a cég alapítója, tudományos igazgatója az Európai Bizottság innovációért és kutatásért felelős európai biztosától - közölte társaság.

A versenyt idén negyedik alkalommal rendezték meg, a magyar vállalkozás 17 ország 21 gazdasági szektorából bizonyult a legjobbnak. Szoros versenyben győzött olyan cégekkel szemben, mint a svéd Exeger (hétköznapi termékekbe épített napelem) és a norvég Ocean Sun (úszó naperőművek).

Az OCM közleményéből kiderül, hogy a cégvezető Peták István huszonöt éve kutatja, hogyan lehet a daganatsejteket célzottan elpusztítani, a céget pedig 18 éve hozták létre egykori évfolyamtársával, Schwab Richárddal közösen. Eleinte célzott terápiákhoz szükséges molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat fejlesztettek, ezért Peták István 2012-ben Gábor Dénes-díjat kapott.

A most díjazott eszközt először 2016-ban mutatták be a Szilicium-völgyben, 2019-ben megkapták az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának (ASCO) díját, és megnyerték Get in the Ring! V4 versenyt, tavaly pedig az Informatikai Innovációs Díj mellett a Gyurós Tibor Díjat megkapták az év innovációja kategóriában – írták.