Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Európa legjelentősebb zöldségtermesztői

Európa legjelentősebb zöldségtermesztői

agroinform.hu

Az egyes tagállamok és az egyes termékek tekintetében eltérő eredmények vannak.

Az Európai Unióban termelt zöldségfélék összes mennyiségének felét a paradicsom, a hagyma és a sárgarépa adja. E három faj termőterület- vagy hozambeli változásai jelentősen képesek befolyásolni az Unió zöldségtermelésének eredményét – írja a fruitveb.hu.

Az Európai Unióban a zöldségtermés mennyisége 2020-ban 59,53 millió tonna volt, ami közel 1%-os csökkenés az előző évhez képest. Az egyes tagállamok és az egyes termékek tekintetében azonban eltérő eredmények vannak.
A legnagyobb termelő országban, Spanyolországban a termés mennyisége csaknem 5%-kal csökkent az előző évhez képest. Ennek oka a hagyma és az ipari paradicsom esetén bekövetkezett mennyiségi visszaesés, ami kihatással volt az európai uniós összeredményre is. Paprikából, padlizsánból és fejes káposztából azonban többet takarítottak be 2020-ban, mint az azt megelőző évben.

A paradicsom a legnagyobb volumenben termesztett zöldségféle az Európai Unióban, azonban nem a frisspiaci célú termesztés, hanem az ipari paradicsom adja a teljes mennyiség nagyobb hányadát. A vezető ipari paradicsomtermesztő tagállam Olaszország, ahol 2020-ban 5,2 millió tonna ipari célú termést takarítottak be.

A második helyen Spanyolország áll, itt azonban a kedvezőtlen időjárási körülmények és az amúgy is alacsonyabb kereslet visszavetette a 2020. évi termelést. Az előző évhez képest 22%-kal kevesebb paradicsomot takarítottak be a termelők, ami 2,7 millió tonnás mennyiséget jelentett tavaly. Portugália a harmadik a sorban, az előző év a portugál termelők számára is kihívásokkal volt teli. A vezető három európai termelő idén a tavalyinál jobb eredményekre számít.

Frisspiaci paradicsom terén Spanyolország a vezető európai termelő, de 2020-ban ebben a szegmensben is kisebb volt a kibocsátása, mint az előző évben. A termelők sorra váltanak más kultúrára, a paprika az egyik legnépszerűbb. Ennek okai: a paradicsom munkaerőigénye nagyobb, és a munkaerőköltsége is jelentősen növekedett; az import komoly versenyhelyzetet idéz elő, nagyon nehéz a marokkói áru árával versenyezni; a technológia fejlődésével az északi országokban is egyre növekszik az önellátás aránya.

Az EU-28-ak hagymatermése 2020-ban 6,2 millió tonna volt, ami a 2019. évi rekordmennyiségnél közel 5%-kal kevesebb hagymát jelent. Spanyolország a 2019. évi rekordhoz jelentős mennyiséggel járult hozzá, mivel itt is történelmi csúcsot ért el a betakarított hagyma mennyisége. Azonban ugyanez a helyzet a 2020. évi visszaesés esetében is, az európai összetermés visszaesése lényegében a spanyol termelés látványos csökkenésének köszönhető. Más tagállamokban stagnált vagy éppen növekedett a betakarított vöröshagyma mennyisége.

A legnagyobb sárgarépa-termelő az Európai Unióban 2019 óta Németország.

Vannak zöldségfélék, melyek esetében növekedést tapasztalhatunk. Ilyen az étkezési paprika, a padlizsán és a cukkini. Egyre javul a fokhagyma és a spenót európai termésmennyisége is, azonban visszaesést mutat a póréhagyma, az endívia és az aticsóka.