MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Európa-hírű implantológiai és mentorközpont Szekszárdon

Európa-hírű implantológiai és mentorközpont Szekszárdon

Takács Zsuzsa • fotók: fogpotlasklinika.hu

Dr. Halász Zsolt: Víziók, elvek és a tökéletesre törekvés vágya.

Soha nem adta fel az elveit, a tökéletesre törekszik ma is. Dr. Halász Zsolt, Magyarország első számú Nobel-implantációs klinikájának alapító tulajdonosa, szakmai vezetője, elismert implantológus. Szekszárdról indult, a szegedi egyetemen szerzett diplomát, majd a szakmai tanulásnak, tapasztalatszerzésnek szentelt éveket, miközben bejárta a világot.
Harminc évvel ezelőtt hazatért és saját vállalkozásba kezdett. Az egykori fogorvosi praxisból mára egy Európa-hírű implantológiai központ épült fel, mely a Nobel Biocare mentorközpontjaként is működik. Az eltelt három évtized apropóján a megtett útról, a meghatározó élményekről beszélgettünk.

– A szegedi egyetemen végzősként nyertem el egy stuttgarti ösztöndíjat. Csak egy hónap volt, de impresszíven hatott rám, elindított. Egy üzletileg is működő szakmai vállalkozást láthattam, ami az akkori Magyarországon elképzelhetetlen volt – fogalmaz a doktor.

Maga az ösztöndíj elnyerése se volt egyszerű, ugyanis egy évvel korábban írták ki, és egy kukkot sem tudott németül. Mivel az elhatározás megszületett, közel négy hónapig autodidakta módon, majd nyelvtanárral készült. Két versenytársa tíz éve tanult németül, tízszer jobban beszéltek, ő azonban tízszer jobban akarta az ösztöníjat. Kiválasztották. Ez a történet mindent elmond dr. Halász Zsolt hozzáállásáról a szakmához, az élethez.

A kötelezőket természetesen végigjárta, Makón az állami egészségügyben dolgozott két évet a szakvizsgáig, majd amint lehetett, ’93 szeptemberében hazaköltözött. Szekszárdon, a Munkácsy utcában alakította ki egyszékes rendelőjét, ahol már a második széknek is volt hely, de a pénze hiányzott hozzá. Tudta, hogy növekedni akar, ami az évek során meg is történt, két szék, majd két szinten 5 szék, 2000-ben már Halász Klinika néven fogadja a betegeket. Mondhatjuk szerves fejlődésnek, de ennél többről van szó. Alapelve a tökéletességre törekvés, „napról-napra szeretnék jobbá válni.”

A folyamatosan ívelő szakmai karrier lényeges állomása volt, amikor 2005-ben a Nobel Biocare, a világ egyik legnagyobb implantátumgyártó cége kiszemelte a Halász Klinikát, hogy dél-magyarországi mentorközpontként működjön. A szakmai visszajelzés egyúttal kihívás is volt, lehetőség a fejlődésre. Halász doktor egy éven át keresztül-kasul utazta a világot, hogy a legmodernebb technológiát más-más környezetben megismerje, elsajátítsa.

Aki nem tudná, a Nobel prémium fogimplantátum a legdrágábbak közé tartozik. Tökéletessége vitathatatlan, ezért választják olyan sokan világszerte. De mi a helyzet egy ilyen szegény országban, mint a miénk? Vajon lesz-e erre igény? Egy Dániából idelátogató kollégája adta meg a választ, és az új irányt. Azt mondta: – Amikor megérkeztem, azt láttam, hogy nagyon sok új nyugati autó van az utakon. Azok, akik megveszik a drága gépkocsikat, hajlandóak áldozni a drágább implantátumra is, persze csak akkor, ha tisztában vannak az értékével. A közepes és a kiváló közötti különbséggel. Vagyis az értékszemléletet kellett megváltoztatni, ami egy hosszútávú szemléletformálást, pr-munkát adott számunkra – emlékezik vissza a dr. Halász Zsolt.

Sikerrel járt, egy olyan klinikát épített fel, ahol az ember, az eszköz, a technológia és a tér, minden részletében a gyógyításnak, az implantológiának van alárendelve. 2014-ben nyitották meg Szekszárdon, a Bródy utcában az új centrumot, itt három szinten, 400 négyzetméter alapterületen kilenc rendelő, műtő, saját labor, fogtechnika, szociális és kiszolgáló helyiségek találhatók. A létesítmény önálló áramellátással, légtisztító rendszerrel rendelkezik. A klinika egészére jellemző a visszafogott elegancia és környezettudatosság. A parkolóban két elektromos autótöltő is a páciensek rendelkezésére áll. A szakmához kapcsolódó csúcstechnológia a klinikán még inkább lenyűgöző. A doktor büszke arra, hogy sokszor elsőként lépett, például elsőként vásárolt meg az országban fogászati CT-t, vagy 2006-ban szintén elsők között szerezte be a szájscannert, aminek már a harmadik generációs változatát használja. Három főbb technológiát emel ki, ez a sterilizálási technológia, a szájscannelési technológia és az arcscanner, mindez egyenként is nagyon sokba került, de világviszonylatban is a csúcstechnológiát képviselik.

Szakmai víziók, kreativitás, ideák foglalkoztatják, miközben folyamatosan tanul, fejleszti önmagát és munkatársait. A 22 fős kollektívában 5 orvos dolgozik. Nagy öröm számára, hogy gyermekei is perspektívát találtak a cégben, fia, dr. Halász Solt szájsebészként dolgozik a klinikán, lánya, dr. Halász Anna az operatív feladatokat látja. Boldog ember, hiszen reggel estig műt, azt csinálja, amit szeret. De vajon miért maradt Szekszárdon, ebben a kisvárosban?

– A gyökereink nélkül nem lehet teljes életet élni. Kell a család, a barátok – mondja. – Hiszek magamban, amit a világ más pontján csinálnék, az Szekszárdon is megvalósítható. Mi mást jelentene, hogy mi vagyunk az ország első számú Nobel implantációs klinikája?!