MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Észtország osztja az észt

Észtország osztja az észt

roadster.hu

A haladó gondolkodású balti ország újragondolta a home office-t, és egy nagyon modern vízummal reagált.

A koronavírus-járvány hatására szinte minden cég újragondolta a távmunkához fűződő viszonyát – ez vállalati szinten természetes is, az észtek viszont most országosan is lépnek az otthoni iroda ügyében. Észtország ugyanis bevezet egy új vízumot, amellyel az országba hívja azokat a digitális nomádokat, akiknek a munkavégzése nincs helyhez kötve.

Az észteknél már volt hasonló e-residency program, amivel a nemzetközi egyéni vállalkozóknak segítettek, hogy elérjék az észt kormány digitális szolgáltatásait, és az Európai Unión belül saját vállalkozásba kezdhessenek, fizikai jelenlét nélkül. A most bevezetendő új vízum pedig az országban tartózkodást és ott dolgozás hivatalos intéznivalóit könnyíti meg nagyon jelentősen.

“A digitális nomád vízum megerősíti Észtország imázsát mint e-állam, és úgy gondoljuk, nemzetközileg is hatással lesz más országokra – nyilatkozta Mart Helme belügyminiszter. Az e-residency programra 2014 óta több mint ötvenezer ember lépett be százötvenhét országból; a digitális nomád vízummal pedig olyanokra számítanak, akik az országban költik el a keresetüket, a munkavállalásukkal viszont nem vesznek el munkahelyeket a helyiektől.

Az új vízumot ebben a hónapban vezetik be, a végső részleteket még most vasalják simára, de úgy számolnak, hogy évi ezernyolcszáz vízumot ad majd ki az ország egyéves ott tartózkodásra. A vízumjelentkezéseket természetesen ellenőrzik, és nem mindenki számára garantálják.

Egy maroknyi más európai országban – németeknél, spanyoloknál, portugáloknál és a cseheknél – vannak szabadúszó vízumopciók már azoknak, akik bizonyítani tudnak egy bizonyos havi jövedelmet, az észt vízum azonban abban más, hogy a digitális nomádok olykor nem szabadúszók, hanem egyetlen vállalatnál dolgoznak főmunkaidőben, fizikai iroda nélkül.