MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Építkezések és munkabiztonság

Építkezések és munkabiztonság

Ergonom Kft. • fotó freepik.com

A koordinátor építési tevékenység alatti munkája munkabiztonsági szaktevékenység.

Az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről szóló 4/2002. (II.20.) SzCsM-EüM együttes rendelet előírása szerint az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében, munkavédelmi képesítésű szakembert kell alkalmazni mind a tervezés, mind a kivitelezés fázisába, akit munkavédelmi koordinátornak nevezünk. A koordinátor építési tevékenység alatti munkája munkabiztonsági szaktevékenység.


• A koordinátor legfontosabb feladata, hogy az építési-kivitelezési munkában együtt dolgozók (alvállalkozók) tevékenységét a biztonság szempontjából időben és térben összehangolja, megelőzze a magas kockázatú helyzetek kialakulását.
• Feladatai már a tervezés időszakában elkezdődnek, hiszen neki kell összeállítania a kiviteli terv Biztonsági és egészségvédelmi tervét (BET). Ebben kell meghatározni az építési munkahely sajátosságainak a figyelembevételével a munkahelyre, illetve a munkavégzésre vonatkozó egészségvédelmi és biztonsági követelményeket.
• A koordinátor egyebek mellett összehangolja a megelőzés és a biztonság általános alapelveinek megvalósítását, az egyszerre, vagy a csak egymás után végezhető munkafázisok sorrendjében, és szakmailag biztosítja a biztonsági és egészségvédelmi terv jogszabálynak való megfelelőségét.
• Fontos feladat az adott építési területre vonatkozó munkavédelmi kockázatértékelés elkészítése is, amelyet a BET dokumentumával át kell adni a kivitelezésben résztvevő cégeknek.
A munkavédelmi koordinátor sikeres munkája szavatolja az építkezés balesetmentes befejezését, amivel a kivitelezési munka eredményességéhez is hozzájárul.

Az Ergonom Kft. a klasszikus munkabiztonsági, tűz- és környezetvédelmi, foglalkozás-egészségügyi és képzési szolgáltatásai mellett, kiemelt fontossággal biztosítja az ügyfelei részére a biztonsági és egészségvédelmi koordinátori feladatok ellátását.