MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Energia-pozitív épület a hideg északon

Energia-pozitív épület a hideg északon

termeszeti.hu

Nulla energiapazarlásra, sőt plusz energia előállítására törekszenek.

Megtérülhet-e egy épület összes energiafelhasználása, kezdve az építkezésre anyagot szállító teherautók üzemanyagától, a teljes működésig, 60 év alatt, pusztán a szél, a nap és a víz energiáját felhasználva? És mindez Norvégiában, nem éppen mediterrán vidéken, ahol a nap alig süt az év legnagyobb részében?

Lehetetlennek véljük, de a Snøhetta nevű cég nem így gondolja. A Svart már a harmadik olyan épületük, amelyik nulla energiapazarlásra, sőt plusz energia előállítására törekszik.

A Svart egy, az északi sarkkörtől északra épült szálloda a Svartisen gleccser lábánál, Norvégia északi részén. A dizájnját a népi építészet inspirálta, egy hal vázához hasonlatos spirál köré rendeződött, de a norvég halászok hagyományos házikójának felépítéséből is sokat merített. Elsősorban fából készült, az időjárásnak ellenálló fa oszlopok néhány méterrel a víz felszíne fölé emelik a hotelt. A lélegzetelállító természeti környezetbe nem csak szépen belesimul, de a cölöpöknek hála, csak nagyon kis mértékben zavarja csak meg azt.



Ami viszont igazán különlegessé teszi az nem más, mint az, hogy energia-pozitív épületként élettartama alatt több megújuló energiát kell termelnie, mint amennyit használ az építéséhez, működéséhez, fenntartásához, bontásához összesen.

Az építők számára fontos volt, hogy fenntartható épületet hozzanak létre, ami minimális ökológiai lábnyomot hagy ezen a gyönyörű norvég vidéken. Amellett, hogy energetikailag pozitív épület létrehozására törekedek, kiemelkedő jelentőségű volt, hogy olyan turisztikai desztinációt hozzanak létre, ami tiszteletben tartja a természetet, a ritka fajokat, a tiszta vizet, a háborítatlan jeget.

Alighanem, ezek az épületek a jövő épületei. Az energia-pozitív építkezés elterjedéséhez persze előbb komoly szemléletváltásra van szükség.

Forrás: www.treehugger.com