MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Elnyelte a sivatag

Elnyelte a sivatag

ng.24.hu

Az ománi Vadi al-Murrból ma nem sok látszik a települést elnyelő homok miatt.

Az egykori lakók és a turisták azonban a közelmúltban elkezdték újra felfedezni a falut.

Vadi al-Murrt nagyjából három évtizede foglalta vissza a sivatag, a betörő homok miatt a többnyire pásztorkodással foglalkozó lakók kénytelenek voltak hátrahagyni otthonaikat – írja az AFP-re hivatkozva a Phys.org cikkére. Az épületek egyes részei ma kikandikálnak a homokból, a falu azonban továbbra is lakhatatlan. Nem Omán az egyetlen hely, ahol hasonló folyamatok zajlanak: a klímaváltozás miatt a sivatagok világszerte egyre terjeszkednek, az érintett populációknak pedig kevés eszközük van a probléma kezelésére.

Az egykori település egy völgyben található a fővárostól, Maszkattól mintegy 400 kilométerre délnyugatra. Vadi al-Murr megközelítése nem egyszerű, mivel egyetlen földút vezet be a faluhoz, ennek ellenére napjainkban sok egykori lakó és turista keresi fel. A mozgó dűnék ugyanis az épületek egy részét, köztük a mecsetet a felszínre hozták, a településhez pedig immár szervezett túrákat is vezetnek.

Vadi al-Murr mintegy 30 házában egykor 150 ember élt, az ő, illetve leszármazottaik emlékében ma is elevenen él a falu elvesztése. Mohammed al-Alaoui, az egyik egykori lakó fia szerint anyja előszeretettel jár vissza a településhez, ahol gyakran könnyek törnek rá az emlékektől.

Omán az utóbbi időkben igyekszik sokszínűvé tenni olajra támaszkodó gazdaságát. Mivel az ország tájai lenyűgözőek, területén pedig páratlan történelmi emlékek találhatóak, kézenfekvő, hogy az idegenforgalmat is fejlesszék. A szultanátus 2019-ben hárommillió külföldit vonzott, a világjárvány azonban más országokhoz hasonlóan itt is visszavetette a turizmust.