MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Elhízás: megvannak a felelős gének

Elhízás: megvannak a felelős gének

player.hu

A kóros elhízás az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma napjainkban, most talán meg lehet majd előzni.

 

Persze az is egy megoldás lehet, hogy a világ módosabb, szerencsésebb fele változtat az életmódján, azonban nem kizárólag a zabálás és a mozgásszegény életmód okozhat kóros elhízást. Akiknél nem ez a gond, azoknak jó hír, hogy a Virginiai Egyetem kutatói 14 a túlsúlyért felelős, és 3 a túlsúlyt megakadályozó gént azonosítottak – írja a 24.hu a The Jerusalem Post nyomán.

A PLOS Genetics tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban azt írják, hogy kutatók a Caenorhabditis elegans nevű talajférget használták, amelyek génjei 70%-ban megegyeznek az emberi génekkel, és ha túl sok cukorral etetik őket, elhíznak. Alapvetően a rothadó vegetációban élnek, azonban a kísérlet kedvéért speciális diétára fogták őket.

Majd a korábban azonosított 293 elhízással kapcsolatos gént szűrték rajtuk, és ezzel a módszerrel sikerült tizenhétre leszűkíteni azok számát, amelyek biztosan részt vesznek a folyamatban.

Így most jóval több esély van arra, hogy esetleg kezeljék, vagy megelőzzék az elhízást, mivel ezek a gének potenciális gyógyszercélpontokat jelenthetnek.