MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Életmentő lehet az okosóra

Életmentő lehet az okosóra

hvg.hu

Aki alvás közben is hordja ezt az órát, figyelmeztetést kap, ha kritikus baj van.

Várható volt, hogy több okosóra-gyártó is utánozni fogja az Apple Watchok szívrendellenességre figyelmeztető funkcióját saját eszközében. A Withings ezt a Las Vegas-i CES 2020 technológiai kiállításon még ezt is megfejelte egy egészségügyi különlegességgel.

Már több ízben is bebizonyosodott, hogy igencsak hasznosak lehetnek az okosórák egészségügyi funkciói. Az Apple Watch például többször is életet mentett már azzal, hogy figyelmeztetett a pitvarfibrilláció lehetőségére. Idő kérdése csak, hogy a többi okosóra-gyártó is beépítse eszközébe ezt a funkciót. Az elsők között van a Nokiát immár hátrahagyó, és önálló vállalatként tevékenykedő Withings, aki új, ScanWatch nevű hibrid intelligens órájába az említetten kívül még egy, egyelőre egyedülálló funkciót is beépített.

Egyébként sok hasonlóságot mutat a ScanWatch az Apple Watch-csal. Mindkét okosóra PPG (photoplethysmogram) eljárást használ a felhasználó pulzusának monitorozására, és gyors, 30 másodperces EKG-mérést is kínál. Ez a funkció igen hasznos, ugyanis a pitvarfibrilláció nem okoz konkrét panaszokat, így ha az óra nem jelezné, talán ki sem derülne.

Van egy másik egészségügyi rendellenesség is, ami ugyancsak rejtve maradhat: az alvási apnoe. Pedig egy potenciálisan súlyos zavarról van szó, amelynek során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd folytatódik. Nos, a Withings okosórája ezt a problémát jelzi. Közvetett módon, SpO2-érzékelő segítségével méri a vér oxigéntelítettségi szintjét alvás közben, ennek alapján jelezheti az eltérést. (Ilyen érzékelőt egyébként más okosórákban is használnak, azonban a Withings újdonsága következtet először ebből az alvási rendellenességre.)

A felhasználók rögzíthetik is az EKG- és SpO2 mérések eredményeit. A szakemberek azért figyelmeztetnek arra, hogy érdemes orvosi véleményt kérni, ezek a funkciók ugyanis csak a tünetek felismerésére szolgálnak, nem pedig diagnózis készítésére.

Sokan épp az EKG-mérés lehetősége miatt választják az Apple okosóráját, és az, hogy a Withings ScanWatch még az alvási apnoéra is figyelmeztethet, komoly piaci előnyhöz juttathatja. Egyelőre még a szabályozó testületek engedélyezésére vár, és nem tudni, hogy ez mennyi időt vesz majd igénybe. Ha elérhetővé válik, akkor 249 dollárba (38 mm), illetve 299 dollárba (42 mm) fog kerülni.