MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Életmentő injekció az iskolákba

Életmentő injekció az iskolákba

24.hu

Miért nincs minden iskolában életmentő injekció?

Ha minden iskolában lenne olyan életmentő injekció, amelyet allergiás roham esetén a tanárok be tudnak adni a gyereknek, akkor megelőzhető lenne az allergiával összefüggő tragédia. Ezt javasolja egy civil szervezet.

Nemrég egy 7 éves kisfiú az iskolai szülinapi ünnepségen anafilaxiás rohamot kapott mogyorót tartalmazó édesség elfogyasztása után. A mentők már nem tudták megmenteni az életét. A szomorú eset kapcsán az AllerGéniusz Egyesület arra tett javaslatot, hogy az egyes ételekre, valamint rovarcsípésre súlyosan allergiások életét jogszabályokkal is védjék - írja a 24.hu.

A civil szervezet azt sürgeti, hogy az iskolákban semmilyen formában ne legyen fogyasztható mogyorót és dióféléket tartalmazó étel. Azt is szeretnék elérni, hogy a pedagógusok is tudják, ilyen roham esetén mit kell tenni.

"Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden intézményben legalább két EPIPEN vagy ANAPEN injekció kerüljön be, és a tanárok, illetve a személyzet bármelyik tagja ezt tudja használni, évente legalább ismétlő oktatásban is részt vegyenek" - mondta az M1 riportjában Szívósné Rabb Edit, az AllerGéniusz Egyesület elnöke.
Bense Tamás gyermekgyógyász pedig arról beszélt az M1-nek, hogy az ételallergiások száma érezhetően emelkedett az elmúlt időszakban. Hozzátette: az ételallergia tünetei általában a problémát okozó étel elfogyasztása után néhány perccel jelentkezhetnek, és ilyenkor azonnal mentőt kell hívni.