Tam_Bau
MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Éjszakai műszak

Éjszakai műszak

raketa.hu / PŐCZE BALÁZS

Zárás után száz, önállóan működő drón áll munkába az IKEA-kban.

Már száz autonóm drón dolgozik tizenhat európai országban az IKEA áruházak raktáraiban, hogy minél pontosabb képet adjanak a raktárkészleteikről.

A naprakész elérhetőségi információk mellett ergonómikusabb munkahelyeket ígér ezzel az IKEA eladásainak zömét bonyolító Ingka csoport, hiszen a drónok használatával nem kell a munkatársaiknak végigszámolniuk minden egyes raklapot, ami a dolgozóknak és az adatok pontosságának is jót tesz. "A drónok és az egyéb fejlett eszközök, mint az árut felemelő robotok használatával valóban mindenki nyer: javul a munkatársaink közérzete, csökkennek a működési költségeink és hozzáférhetőbbek, kényelmesebbek leszünk a vásárlóink számára" - fogalmazott Tolga Öncu, a csoport kereskedelmi vezetője.

Az első készletfigyelő drón Svájcban szállt fel két éve, azóta Európa-szerte működnek ilyen eszközök, például a szomszédos Horvátországban és Szlovéniában is

 Amint arra a The Verge cikke emlékeztet a svédek partnere ebben a Verity, amelyet a Kiva Systems, vagyis a mai Amazon Robotics egyik alapítója indított el. A cég drónjai egy töltőállomásról szállnak fel, elrepülnek minden egyes raklaphoz, képeket, videókat és mélységi, háromdimenziós felvételeket készítve. Amikor végeztek, irány újra a töltő, ahonnan továbbítják a rögzített információkat a cég számítógépes rendszereinek.

Az IKEA nem csak drónokkal próbálja finomhangolni, vagy teljesen újragondolni a raktárai működését: a cég egy kaliforniai áruházában például meg tudott szabadulni a targoncái javától egy automata polcrendszer segítségével, de Zágrábban már azzal kísérleteznek, hogy szinte teljesen önműködővé tegyék a kisebb lakberendezési tárgyak raktári kiszolgálását. Termékek "ezreit" tárolják olyan ládákban, amelyek tizenöt másodperc alatt megérkeznek az eladóikhoz. Az apró, rádióval irányított robotok, amelyek a szállítást végzik, ráadásul az energiát sem pazarolják: tíz darab fogyaszt annyit, mint egy porszívó.

Az Ingka csoport közleménye szerint a világon mindenhol át fogják alakítani az üzleteik működését - ez világszerte háromszázhetven egységet jelent, harmincegy országban, közel hétszázmillió vásárlóval.