MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Ehető, iható és gyógyít

Ehető, iható és gyógyít

hellovidek.hu

A fenyő illóolaja segít a légzőszervi megbetegedések, asztmás tünetek enyhítésében.

A legtöbb kertben megtalálható, a kopár évszakok dísze az örökzöld fenyőfa, amely jóval többre képes annál, minthogy dísznövényként pusztán a kertünket ékesítse. Érdemes közelebbről is megismerkedni ezzel a szúrós, ám rengeteg módon felhasználható fafélével. Hogy mi mindenre jó a fenyők tűlevele?

Észak-Amerikában és Európa fenyvesekkel bővelkedő országaiban a fenyőfák fiatal hajtásai már régóta a gyógyhatású készítmények alapanyagai. Az erdei fenyőből nyert fenyőbalzsam két részre választható: illóolajra és szárazanyagra, azaz fenyőgyantára. Külsőleg a gyógyászat az erdei fenyő illóolaját ízületi gyulladás, reumás problémák kezelésére balzsamokban, kenőcsökben használja.

Fenyőgyanta, fenyőkátrány, fenyőrügy…

A fenyőgyantát gyógytapaszok alkotórészeként alkalmazzák, illetve az ekcéma, pikkelysömör kezelésére alkalmas termékeket is készítenek az erdei fenyő fájának száraz lepárlásával nyert fenyőkátrányból. A fenyő illóolaja segít a légzőszervi megbetegedések, asztmás tünetek enyhítésében. Erősítő és frissítő hatással is bír.

A természetben bőségesen megtalálható, könnyen gyűjthető gyógyhatású szer a fenyőrügy, további felhasználási lehetőséggel. Ilyenkor, ősszel már a kamránkban lévő fenyőrügyeket használhatjuk fel, rendkívül hatásos természetes szer az őszi nátha és köhögés ellen – tanácsolja a hellovidek.hu.

Ne tévesszen meg senkit az elnevezése, a friss ágvégeket, hajtásokat hívja így a népnyelv. Arra viszont nagyon vigyázzunk, hogy nem minden tűlevelű növény fenyő! Míg számos örökzöldnek vannak hasznos tulajdonságai, addig akadnak köztük mérgező fajták is, mint például a tiszafa.

A lucfenyő, az erdei fenyő, a jegenyefenyő, a vörösfenyő és az ezüstfenyő hajtásai azonban biztonsággal fogyaszthatóak.

A lucfenyőnek egyébként rendkívül erős gyógyító hatása van, mivel sok terpentint tartalmaz, ami a legerősebb természetes oldószer: minden lerakódást felold a légutakban. Nem véletlenül szeretik még a macskák is rágcsálni a karácsonyfákat.

Ezért fogyasszuk!

A tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványianyagokat, vitaminokat (C-, B2-, K-vitamin) karotinoidokat, illóolajokat. A tűlevélben 6x több C-vitamin van, mint a citromban vagy narancsban. Napjainkban a fenyő fiatal tűleveleinek, rügyeinek főzetét leginkább légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén ajánlják, ami ebben az időszakban kifejezetten jól jöhet.

Általános erősítőszer, támogatja az immunrendszert.
Köptető, nyákoldó hatású: légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén alkalmazható. Idült hörghurut esetén is remek választás. Jót tesz a hangszálaknak is.

Fertőtlenítő, mikrobaellenes, gyulladáscsökkentő hatású
Az illóolajnak ezeken kívül van egy élénkítő hatása is, ezért fáradtság, mentális kimerültség, vagy hosszú lábadozás esetén is érdemes alkalmazni.

Fájdalomcsillapító, izomgörcsoldó. Reumás panaszok esetén is használható (tinktúra bedörzsölőként).

Leginkább viszont a nyákoldó, köptető, immunerősítő, fertőtlenítő hatása miatt használjuk (utóbbinál fenyő illóolaj formában – ebben viszont nem csak rügy van).

Így készítsünk teát fenyőből, fenyőrügyből!

A fenyőtűnek magas a C-vitamin tartalma, ezért érdemes szárítva elraktározni, hogy egész évben legyen belőle. Az egyik legegyszerűbb felhasználási módja pedig a teakészítés. Öntsünk forró vizet az enyhén zúzott levelekre, majd ízesítsük egy kevés citrommal és mézzel.

Igazán szép fenyőrügyet májusban és júniusban tudunk gyűjteni, és érdemes olyankor többet szedni a szükségesnélIgazán szép fenyőrügyet májusban és júniusban tudunk gyűjteni, és érdemes olyankor többet szedni a szükségesnél (Fotó: Pixabay)
A zsenge hajtásokból és rügyekből készített szirup magas vitamintartalma miatt immunerősítő, elkészítése pedig igen egyszerű. Igazán szép fenyőrügyet májusban és júniusban tudunk gyűjteni, és érdemes olyankor többet szedni a szükségesnél, és szárítva elraktározni a spájzban. De aki erről netán lemaradt volna, a kész termékhez az üzletekben, patikákban is hozzájuthat.

A fenyőrügy-szirupot többnyire 250 ml-es kiszerelésben kínálják, az ára pedig 2000 forinttól akár 10000 forintig is terjedhet.

A szirup elkészítése sem bonyolult: szórjunk egy befőttes üveg aljára cukrot, majd tegyünk rá egy réteg fenyőrügyet, és nyomkodjuk le alaposan. Ismételjük a rétegezést egészen addig, amíg tele nem lesz az üveg. Ha végeztünk, tegyük a kamrába. Ügyeljünk rá, hogy ne érje az üveget közvetlen napfény, és maradjon szobahőmérsékleten. Pár nap múlva a fenyőrügyek elkezdenek összeesni, és elvesztik élénk színüket, ekkor tegyünk hozzá még több fenyőrügyet és alaposan keverjük el az üveg tartalmával. Amennyiben elfogyott a fenyőrügyünk, vagy megelégszünk az eredeti mennyiséggel, nem szükséges hozzáadni az újabb adagot. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem olvad a cukor 2-3 nap múltán sem, adjunk hozzá néhány kanálnyi vizet.

Fenyőrügyfürdő

Az erdei fenyő fiatal ágaiból gyógyfürdőt is készíthetünk, ami rendkívül hatásos lehet a reumás bántalmak, ízületi és izomfájdalom kezelésére, a köszvény, a reumás panaszok enyhítésére, ezen kívül pedig nyugtató hatása is van. A fenyőfakivonatokkal gazdagított fürdőkádban való pihenés jót tesz az egészségnek. Ehhez nem kell mást tennünk, mint feldarabolnunk 2-3 darab 15-20 centiméter hosszú ágat, majd 1 liter vízben felfőznünk. Ezt szűrjük le, aztán adjuk a fürdővízhez.