MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Egyre több új rovarfaj érkezhet Magyarországra

Egyre több új rovarfaj érkezhet Magyarországra

elobolygonk.hu

Az éghajlat változásával egyre több déli rovarfaj jelenik meg Magyarországon is.

Ezek ugyanakkor a mezőgazdasági károktól eltekintve az emberre nem veszélyesek – hívta fel a figyelmet a Magyar Rovartani Társaság elnöke az InfoRádióban.

Víg Károly elmondta, hogy teljesen természetes folyamat az élővilág fejlődése során, hogy a változó éghajlati viszonyokra az egyes élőlények populációi is reagálnak, és megfelelő életfeltételeket biztosító területek felé vándorolnak, ezzel az elterjedési területük változik. Jelen esetben a mediterrán területekről északra húzódnak – írja az Infostart.

A Magyar Rovartani Társaság elnöke szerint nagyon nehéz megmondani, hogy mi minden érkezhet még, ugyanis egy-egy keményebb tél is képes végezni számos olyan déli fajnak az áttelelő populációjával, amelyek adott esetben két-három évig zavartalanul szaporodtak Magyarországon.

Az azonban várható, hogy a felmelegedéssel és az esetleges száradással számos délről és keletről érkező faj fog megtelepedni hazánkban, amiben az adott faj szétterjedési képessége is közrejátszhat. Az elnök végezetül hozzátette, sajnos mezőgazdasági kártevőkre is számítani lehet, amelyek az emberre semmilyen veszélyt nem jelentenek.