Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Egyik hónapról a másikra lettek derülátóak a magyarok?

Egyik hónapról a másikra lettek derülátóak a magyarok?

hvg.hu

A decemberi emelkedés után gyorsuló ütemben nőtt tovább januárban a GKI fogyasztói bizalmi indexe.

Közel három évtizede követi a GKI a fogyasztói bizalom alakulását, azóta soha nem láttak akkora javulást, mint amekkora tavaly december és idén január között történt.

A decemberi emelkedés után gyorsuló ütemben nőtt tovább januárban a GKI fogyasztói bizalmi indexe, és ezzel a mutató közel kétéves rekordmagasságba emelkedett, áll a GKI közleményében. A januári adat -19 pontos lett, a tavaly decemberi -30,7 pontos után.

A felmérések három évtizedes történetében még sosem fordult elő ekkora javulás egyik hónapról a másikra. Az index kedvező változásának elsődleges mozgatója a GKI szerint az, hogy a lakosság mind az elmúlt 12 hónapban tapasztalt pénzügyi helyzetét, mind a következő 12 hónapra vonatkozó pénzügyi kilátásait az előző hónaphoz képest erősen javulónak értékelte, valamint jóval kedvezőbbnek látja az ország következő 12 havi gazdasági helyzetét is.

A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése is sokkal kedvezőbb lett az előző havinál. A lakosság inflációs várakozása valamelyest emelkedett, míg a munkanélküliek számának várható alakulását illető kilátás kissé javult az év utolsó hónapjához képest.


© GKI
A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az Európai Bizottság módszertanának megfelelően – a fogyasztói bizalmi indexe a háztartások pénzügyi helyzetének múltbeli és várt alakulására, az ország gazdasági helyzetének várt alakulására, továbbá a tartós fogyasztási cikkek vásárlását illető kilátásokra vonatkozó kérdésekre adott válaszokból adódik össze. A GKI szezonálisan kiigazított adatokat közöl, vagyis kiszűri a szezonális hatások – például a téli és a nyári időjárás különbségei, a karácsony előtti nagyobb kereslet, a nyári szabadságok miatti kisebb termelés – okozta eltéréseket.