MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Egyetlen félidő alatt millárdokat bukott

Egyetlen félidő alatt millárdokat bukott

g7.hu

Becslésünk szerint az EL csoportmeccsek így nagyjából 900 millió forintos jegyárbevételt hozhatnak.

Nagyon sokban kerülhetett az FTC labdarúgócsapatának, hogy bár a svájci Young Boys elleni párharcban három félidő után még úgy tűnt, az idén is a Bajnokok Ligájában indulhat, végül a svájciak mentek a BL-be, a Fradinak pedig csak az Európa-liga (EL) maradt. Magyar léptékkel ugyan a három hazai EL-meccsen is hatalmas jegybevétellel számolhatnak, a Bajnokok Ligája csoportkör azonban ennek is a többszörösét hozta volna.

Egészen pontosan ideális esetben nagyjából a négy-ötszörösét. Már a jegyek árában is jelentős különbség van, hiszen a Fradi szinte pontosan a duplájáért hirdette tavaly a belépőket, mint az idén.

Ennél is nagyobb a hatása azonban annak, hogy a BL sztárcsapatai sokkal több nézőt vonzanak, így az ellenük játszott meccseken nemcsak a 22 ezres Groupamát, de a 67 ezres Puskás Arénát is meg lehet tölteni. Persze sok múlik a sorsoláson, de tavaly a három hazai csoportmeccsből kettőt (a Juventus és a Barcelona ellenit) is a nagyobb stadionban rendeztek, amely minden bizonnyal meg is telt volna, ha a járvány második hulláma nem szól közbe. Ezzel szemben az Európa-liga meccseit kivétel nélkül a saját stadionjába hirdette meg a Fradi, ami azt jelenti, hogy a BL-csoportkörben reális 160 ezer helyett csak nagyjából 66 ezer jegyet értékesíthetnek a mérkőzésekre.

Becslésünk szerint az EL csoportmeccsek így nagyjából 900 millió forintos jegyárbevételt hozhatnak. A BL-ben azonban ez a tavalyi árakkal és férőhellyel számolva 4-4,5 milliárd lehetett volna.

Persze a magyar bajnokságban elérhető jegyárbevételhez képest a 900 millió is hatalmas összeg. Ahogy korábban írtunk már róla, szép számmal akadnak csapatok, amelyek a teljes NB I-es idényben néhány tízmillió forintot tudnak csak így összeszedni, de még a messze legnagyobb nézőszámot produkáló Fradinál sem jöhet be sokkal több 300-400 millió forintnál a bajnoki meccsekre eladott jegyekből és bérletekből.

A Ferencvárosnál biztosat egyébként azért nem lehet mondani, mert a csapatot működtető cég, az FTC Labdarúgó Zrt. jó ideje nem számol be a meccsnapi bevételekről. Ennek hátterében vélhetően az áll, hogy a vállalat korábban olyan egyedi megállapodást kötött a Groupama Aréna fenntartójával, amelynek értelmében a stadion működtetésből származó bevételekből közvetlenül nem részesül, helyette évente valamiféle jogdíjat kap.

Ez egyébként azt is jelenti, hogy a kieső 3-3,5 milliárdos bevétel is egy elméleti összeg. Egyrészt a szerződés miatt nem biztos, hogy ez teljes egészben a csapatot fenntartó céghez ment volna, másrészt a Puskás stadionban rendezett meccseknek valószínűleg többletköltségük is lenne. Ennek ellenére egészen biztos, hogy milliárdos összegtől esett el a Fradi azzal, hogy a BL helyett csak az EL csoportkörébe jutott be.

Más kérdés, hogy ha a csoportmeccseken sikerül továbbjutni – amire azért az EL-ben nagyobb esély van, mint a Bajnokok Ligájában -, akkor már változhat a helyzet. Egy népszerűbb csapat elleni nyolcaddöntő iránt biztosan lenne akkora érdeklődés, mint a BL-csoportmeccseken, márpedig egy ilyen meccs a Puskás Arénában milliárdos jegyárbevétellel kecsegtet.