Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Egy százaléknak kétharmad

Egy százaléknak kétharmad

telex.hu • fotó: inc.com

Az elmúlt tíz évben megtermelt új vagyon felét a leggazdagabb egy százalék szerezte meg.

A világon 2020 eleje óta megtermelt 42 ezermilliárd dollár új vagyon közel kétharmada került az emberiség leggazdagabb egy százalékához, és csak a körülbelül egyharmada a maradék 99 százalékhoz – írja az Oxfam legújabb jelentése, amit a Hvg szúrt ki. A Survival of the Richest című anyagot a héten tartott davosi Világgazdasági Fórum első napjára időzítették.

A jelentés legfontosabb állításai:

az elmúlt tíz évben megtermelt új vagyon felét a leggazdagabb egy százalék szerezte meg;
a milliárdosok összvagyona naponta 2,7 milliárd dollárral nő, miközben legalább 1,7 milliárd munkavállaló él olyan országokban, ahol a reálbérek csökkennek;
a világ multimilliomosaira és (dollár-)milliárdosaira kivetett 5 százalékos adó évente 1,7 billió dollár adóbevételt termelhetne, ami elegendő lenne kétmilliárd ember kiemelésére a szegénységből.
Az Oxfam szerint az elmúlt 25 évben először fordul elő, hogy az extrém gazdagság és a mélyszegénység egyszerre növekedjen. A szervezet szerint miközben világszerte rengetegen szenvednek, hogy meg tudják fizetni a mindennapi betevőjüket, a 20-as évek a legjövedelmezőbb évtized lehet a szupergazdagoknak.

Néhány érdekes adat az Oxfam számításaiból:

minden egy dollár felhalmozott vagyonra, ami a globális társadalom alsó 90 százalékában csapódott le, 1,7 millió dollár vagyon jutott a felső egy százalékra;
95 olyan élelmiszeripari és energetikai óriás volt, amelynek a profitja csak 2022-ben megkétszereződött, ők 306 milliárd dollár pluszprofitot zsebeltek be egy év alatt, aminek 84 százalékát kifizették a részvényeseknek.
Az Oxfam figyelmeztet, hogy a második világháború óta a legnagyobb vagyoni különbségek alakulhatnak ki a következő években. Szerintük a világ népességének körülbelül egytizede, 800 millió fő nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz.

Az Oxfam ezért arra szólította fel a döntéshozókat, hogy azonnali hatállyal adóztassák meg a leggazdagabbakat, a pénzt pedig költsék a szegények felemelésére. Szerintük a jelenlegi számok bizonyítják, hogy az elmúlt negyven év adócsökkentései csak a gazdagoknak kedveztek. Felemlegetik, hogy 1944 és 1981 között a személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsa az Egyesült Államokban 81 és 90 százalék között volt, ez tehát nem utópia, hanem egy már kipróbált gyakorlat.

Az Oxfam szerint az elmúlt három évben bekövetkezett válságok alatt felhalmozott vagyonokra egyszeri különadót kellene kivetni. Ezen kívül pedig 60 százalékos jövedelemadóval kellene sújtani a leggazdagabbak minden bevételét, valamint be kellene vezetni az örökösödési-, és a vagyonadót.

Az így beszerzett pénzből szerintük az egész világon fel lehetne számolni az éhezést, a mélyszegénységet, és mindenkinek elérhető egészségügyi szolgáltatást lehetne biztosítani.