MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Egy fenntartható focistadion, napelemekkel fedve

Egy fenntartható focistadion, napelemekkel fedve

24.hu

A napenergia a stadion áramfelhasználásának jelenleg 63-65 százalékát biztosítja.

Márciusban a Galatasaray török futballklub beírta magát a Guinnes Rekordok könyvébe, azonban meglepő módon nem sportteljesítményével, hanem stadionja energiahatékonyságával. Az isztambuli csapat, az Enerjisa energetikai vállalattal együttműködve ugyanis több mint tízezer napelemet helyezett el a stadion tetején – írja az Euronews.

Ezek összesen 4,2 megawatt áramot termelnek. A villamosmérnöki diplomával rendelkező stadionigazgató, Ali Çelikkıran szerint a panelek által elért energiamegtakarítás 2000 ház energiafelhasználásának felel meg, és évente 3250 tonna szén-dioxidot takarít meg. Becslése szerint ez 25 év alatt mintegy 200 ezer fa megmentésével egyenértékű. A környezetvédelmi szempontok mellett a pénzügyi rész is kedvezően alakult: a projekt ugyanis épp a háború következtében berobbanó energiaválság előtt lett kész.

A stadionigazgató szerint bár csapatának van pénze játékosokra, a stadion korszerűsítésére kevesebb, így 9 évig tartott, míg valóra vált a víziója. A panelek által termelt napenergia a stadion áramfelhasználásának jelenleg 63-65 százalékát biztosítja, a többit a városi áramszolgáltatótól kapja. Az áram ára jelentősen megemelkedett, azonban a napenergia ára változatlan maradt.

Így a klub korábbi számításaival szemben, amelyek szerint évekbe telhet a napelemek megtérülése, néhány hónap alatt – idén január és augusztus között – mintegy 385 ezer eurós megtakarítást értek el.

Míg Recep Tayyip Erdogan török elnök továbbra is elkötelezett az orosz gáz, valamint az atomenergia mellett, a Galatasaray amellett, hogy zöldebb, gazdagabb is lett. A klub ugyanis a panelek által termelt teljes energiát az Enerjisa-tól vásárolja meg, de mivel a stadion évente 25 mérkőzésen csak 150 órán át használja teljes mértékben a világítási rendszert, több áramot kap, mint amennyire szüksége van. A maradékot pedig el tudja adni az önkormányzatnak.

Çelikkiran hozzátette: szerencséjük is volt, mert a stadion behúzható teteje és annak stabil szerkezete lehetővé tette, hogy a napelemek felkerüljenek. Emellett természetesen a város klímája is hozzátett a sikerhez, ugyanis a szakértő szerint Londonban várhatóan kisebb hatékonysága lenne egy ilyen beruházásnak.