Tam_Bau
MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Egy fán terem mandula, szilva, nektarin és még 37 féle gyümölcs

Egy fán terem mandula, szilva, nektarin és még 37 féle gyümölcs

agroinform.hu / fotó: illuzio.cafeblog.hu

Különleges fának ad otthont a New York-i Syracuse Egyetem.

Új fát hoztak létre, amelyen negyven különféle ízletes és egzotikus gyümölcs, köztük a cseresznye, az őszibarack, a szilva, a nektarin, de még a mandula is megtermelt.

A folyamat Sam Van Akennek köszönhetően jött létre, ő az, aki a fa nemesítésében és gondozásában is részt vett. Egy évtizeddel ezelőtt fogott bele ebbe az új projektbe, aminek célja, hogy a 40 gyümölcs fája megvalósulhasson. Ebben az időben bezárásra ítéltek egy, a New York-i Állami Mezőgazdasági Kísérleti Állomás által működtetett gyümölcsöskertet, így az egyetemi tanárnak új munka után kellett néznie.


Sam Van Aken egy pennsylvaniai gazdaságban cseperedett fel, nem akarta, hogy az ebben a kertben lévő növények, amelyek közül voltak 150-200 éves őshonos, nem utolsó sorban igen ritkának számító csonthéjasokat termő fák kárba vesszenek. Ekkor úgy döntött, hogy egy hibridet alkot belőlük, így mentve meg őket a pusztulástól.

A férfi egy "chip-szemzésnek" is hívott eljárással az évek alatt 16 féle különleges fát tudott létrehozni. Ezeket a növényeket idővel múzeumoknak, valamint alapítványoknak ajándékozta, az elsőt pedig saját maga ültette el az egyetem udvarán - írta meg az Impress Magazin.

Ezek a fák semmiben sem különböznek a többitől a téli időszakban, hiszen ugyanúgy néznek ki, mint az átlagos gyümölcsfák. Tavasszal viszont a rózsaszíntől kezdve, a lilán át, egészen a fehérig, különféle színű és formájú virágok borítják. Ennek köszönhetően nyáron negyvenfelé gyümölcs terem rajta.

Elég sok évben telt, mire a fa elérte ezt az állapotot és látványos eredményt tudott felmutatni. Mára viszont egy igen bőséges termést hozó növényről van szó. A szakember, aki művészeti, valamint értékmegőrzési projektként tekint rá, úgy tervezi, hogy idővel egy egész kertet hoz létre, amikben ilyen csodafákat lehet majd megnézni.

Azt nem árulta el, hogy hol szeretné ezt létrehozni és mikorra tervezi, de egy biztos, minél több ilyen növényt sikerül "felnevelni" és gondozni, annál több a remény, hogy idővel több fajt is meg tudunk így menteni.